Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-08
Jak prawidłowo ważyć

Jak prawidłowo ważyć – zalecenia dotyczące poprawy techniki ważenia i dokładności wyników

Czynniki wpływające na dokładność ważenia mogą negatywnie odbić się na wynikach całej analizy. Dlatego należy mieć świadomość zasad obowiązujących podczas pracy z wagami laboratoryjnymi.

Ważenie zalicza się do tych czynności w laboratorium, które wykonuje się najczęściej i którym poświęca się najwięcej czasu. Z tego względu niezwykle istotny jest prawidłowy sposób ważenia.

Dzięki postępom w konstrukcji wag z zasady nie jest dla nich potrzebne specjalne pomieszczenie do ważenia – wyjątek stanowią ultramikrowagi.

Postęp w dziedzinie elektroniki znacznie uprościł obsługę wag i skrócił czas ważenia. W dodatku ekrany dotykowe pozwalają na intuicyjną obsługę wag.

Jednak pozorna prostota obsługi może skutkować niedostateczną dbałością o eliminowanie niekorzystnego wpływu różnych czynników obniżających dokładność ważenia. Pod pojęciem czynników zewnętrznych rozumie się fizyczne oddziaływania, które można zmierzyć w przypadku wszystkich wag laboratoryjnych. Przykłady czynników zewnętrznych:

  • siły elektrostatyczne,
  • przepływ powietrza,
  • drgania w otoczeniu,
  • oddziaływania magnetyczne,
  • parowanie,
  • pochłanianie wilgoci.

Pewne właściwości próbek również mogą zostać błędnie rozpoznane jako czynniki zewnętrzne, np. parowanie cieczy czy zwiększanie lub zmniejszanie masy higroskopijnych/hydrofobowych materiałów stałych.
Celem tego poradnika jest wskazanie najczęstszych czynników wpływających na dokładność ważenia oraz zasad prawidłowego ważenia za pomocą wag laboratoryjnych. Na początku poradnika podano sugestie dotyczące optymalnej lokalizacji wagi. Następnie opisano prawidłowy sposób obsługi oraz przeanalizowano możliwe zewnętrzne oddziaływania i ich skutki. O większości z nich świadczy powolna zmiana wyświetlanej masy (dryft).

Zaawansowane technologicznie wagi pozwalają na ważenie w szybszy i mądrzejszy sposób, nawet poza pomieszczeniem przeznaczonym specjalnie do ważenia.

Mimo to wyniki ważenia mogą być nadal obarczone niedokładnościami z uwagi na następujące okoliczności:

 

  • Wpływ czynników zewnętrznych (np. przepływ powietrza, oddziaływania magnetyczne, siły elektrostatyczne).
  • Błędna interpretacja właściwości próbki jako wpływów zewnętrznych
  • Nieprawidłowa obsługa wagi
  • Ustawienie wagi w nieprawidłowym miejscu
  • Błędna interpretacja danych technicznych

Odwiedź stronę METTLER TOLEDO i pobierz poradnik pt. „Jak prawidłowo ważyć" można lepiej zrozumieć, które czynniki wpływają na pogorszenie dokładności pomiaru masy i jak zminimalizować ryzyko błędu w procesie ważenia.

 

Czytaj także