Fińscy naukowcy odkryli, iż pszczoły wykorzystują białko zawarte w żółtku jaj do „uzbrojenia" układu odpornościowego swojego potomstwa. Głębsze zrozumienie tego procesu może się okazać kluczem do powstania szczepionki chroniącej pszczoły przed różnego rodzaju patogenami.
Pszczoły miodne są głównymi zapylaczami kwiatów, jednak ich populacja w ostatnich latach gwałtownie spadła. Winą za ten stan ponoszą powszechnie stosowane pestycydy, stresogeny oraz różnego rodzaju choroby. Zanikanie populacji pszczół stało się palącym problemem, dlatego m.in. zmieniono politykę stosowania pestycydów. Innym działaniem podjętym w celu ochrony pszczół są nabierające tempa badania nad pszczelim układem odpornościowym. Szczególnym zainteresowaniem objęto zdolność chronienia potomstwa pszczół przed patogenami pomimo braku przeciwciał.
Badacze z Helsinek odkryli, że vitellogenin, białko zawarte także w żółtku jaj, odnajduje i wiąże cząsteczki patogenów zjadanych przez królową. Związane z vitellogeninem patogenny przenoszone są do jaj królowej i działają jako startery odpowiedzi immunologicznej. Odkrycie to stało się zaczątkiem do tworzenia pszczelej szczepionki. Obecnie trwają badania nad opracowanym przez naukowców preparatem zawierającym wspomniane wyżej białko, który jest podawany królowej pszczół i dostaje się także do pszczelich jaj. Pierwsze próby z zastosowaniem preparatu są według autorów badań bardzo obiecujące. Naukowcy maja nadzieję, że będą w stanie produkować szczepionki dedykowane różnym rodzajom owadów i skierowanym przeciw różnym patogenom. Ratowanie pszczół ma jednak najwyższy priorytet.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- rsc.org
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.plPrzepisy BHP obowiązują zarówno pracodawcę, jak i i jego pracowników niezależnie od branży, czy zajmowanych stanowisk. Jak wygląda to w...
-
-
-
-
-