Witamina E odgrywa główną rolę w prawidłowym metabolizmie wszystkich komórek. Wpływa na wiele narządów i funkcji organizmu. Jest syntetyzowana wyłącznie przez rośliny i występuje przede wszystkim w produktach roślinnych. Choć niedobór witaminy E jest rzadkim zjawiskiem u ludzi, jego skutki mogą być bardzo poważne. Brak tego składnika najczęściej wynika z nieprawidłowości we wchłanianiu lub metabolizmie tłuszczu z diety. Podpowiadamy, jakie objawia się niedobór witaminy E i co zrobić, by ją uzupełnić.
Charakterystyka witaminy E
Witamina E, znana także jako tokoferol, rozpuszcza się w tłuszczach i ma właściwości przeciwutleniające. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania kilku narządów ciała, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje równowagę hormonalną oraz naturalnie spowalnia procesy starzenia. Jest bardzo ważna dla kobiet w ciąży – wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Często zaleca się suplementację w III trymestrze ciąży. Witamina E występuje w wielu produktach spożywczych, np. w: orzechach i nasionach (migdałach, słoneczniku, orzeszkach ziemnych), maśle orzechowym, olejach roślinnych (zwłaszcza oliwkowym i słonecznikowym), warzywach liściastych, jajkach, wzbogaconych płatkach zbożowych, kiwi, awokado i mango.
Objawy niedoboru witaminy E
Nad koniecznością uzupełnienia witaminy E w naszej diecie lub rozpoczęciem suplementacji powinniśmy zastanowić się, jeśli obserwujemy objawy, takie jak: trudności z chodzeniem lub koordynacją ruchową, utrata czucia w dłoniach, stopach, rękach i nogach, ból lub osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia oraz ogólne złe samopoczucie. Niedobór witaminy E może prowadzić także do wysuszenia skóry, przedwczesnego starzenia i szybszego pojawiania się zmarszczek. Twarz wygląda na matową. W niektórych przypadkach mogą również wystąpić problemy z egzemą czy łuszczycą. Zdarza się, że długotrwały niedobór opisywanej witaminy skutkuje udarem, miażdżycą lub niewydolnością serca. Nie należy więc lekceważyć wczesnych objawów.
Suplementacja witaminy E
Najlepszym rozwiązaniem w uzupełnianiu niedoborów witaminy E jest zdrowa, zbilansowana dieta, zawierającą wiele produktów bogatych w ten składnik. Jeśli ona nie wystarcza, można zastosować również odpowiednią suplementację. Warto także skontaktować się z lekarzem, aby ustalić, czy niedobory nie są spowodowane problemami z metabolizmem. Suplementując witaminę E należy uważać, by jej nie przedawkować. Objawami zbyt dużej ilości tego składnika w organizmie może być: krwawienie, ból głowy, podwójne widzenie, biegunka lub osłabienie mięśni.
https://auraherbals.pl/leksykon/witamina-e/
- Źródło:
- auraherbals.pl
Czytaj także
-
Do czego służy wagosuszarka?
Człowiek rozumie, że termometr mierzy temperaturę czy ciśnienie – ciśnieniomierz. Ale czy wiemy, do czego służy urządzenie nazywane...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.plLepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.pl