Wpływ zawartości wilgoci na smak i okres przydatności
W tym studium przypadku duży producent ciastek wyjaśnia, w jaki sposób szybkie i dokładne oznaczanie zawartości wilgoci prowadzi do uzyskania niezmiennej, wysokiej jakości ciastek przy jednoczesnym zabezpieczeniu zysków.
Zawartość wilgoci wpływa nie tylko na smak i konsystencję ciastek: zbyt mała wilgotność i ciastka będą się kruszyły, zbyt duża i ciasto będzie się trudno wałkowało do określonej grubości i nie będzie go można dowolnie wykrawać i formować. Kontrolowanie tego ważnego parametru jest kluczem do osiągnięcia doskonałości operacyjnej.
Wagosuszarki halogenowe firmy METTLER TOLEDO odgrywają znaczącą rolę w produkcji ciastek, dostarczając szybkich i dokładnych wyników ze wszystkich punktów kontroli rozmieszczonych na linii produkcyjnej.
- Pomiar zawartości wilgoci podczas produkcji ciastek
- Przepisy i jakość
- HC103 – idealna wagosuszarkaSzybka i dokładna
- Skracanie czasu oczekiwania na wynik z godzin na minuty
Wprowadzenie
W tym studium przypadku duży producent ciastek wyjaśnia, jaki był powód wprowadzenia wagosuszarek halogenowych na linię produkcyjną. Oraz w jaki sposób dokładne i szybkie testowanie zawartości wilgoci pozwala osiągnąć niezmienną, wysoką jakość ciastek przy jednoczesnym zabezpieczeniu zysków.
Korzyści płynące z pomiaru zawartości wilgoci podczas produkcji ciastek
Dowiedz się, w którym momencie procesu produkcyjnego mierzona jest zawartość wilgoci i jakie płyną z tego korzyści, w tym zmniejszenie ilości odpadów, zwiększenie zysków, zadowolenie i bezpieczeństwo klienta, a także zadowolenie audytorów.
Wagosuszarka HC103 – idealne rozwiązanie do analizy zawartości wilgoci w ciastkach
Wagosuszarka halogenowa HC103 to doskonałe rozwiązanie do oznaczania zawartości wilgoci w przyjmowanych surowcach i końcowym produkcie – ciastkach. Sprawdzona technologia pomiaru zapewnia bardzo dokładne i wiarygodne wyniki. Pomiar zawartości wilgoci opiera się na takiej samej zasadzie termograwimetrycznej, jak w przypadku suszarki, ale wyniki są dostępne już po kilku minutach.
Przepisy – strata po suszeniu: sprawdza się dobrze, lecz trzeba długo czekać na wyniki
Tradycyjne metody pomiaru straty po suszeniu (suszarka laboratoryjna) opracowane wiele lat temu wymagają czasu: od dwóch do czterech godzin, by otrzymać wynik. Dowiedz się, w jaki sposób producent ciastek osiągnął wymaganą prędkość i dokładność, by zmierzyć zawartość wilgoci na liniach produkcyjnych.
- Dodał:
- Mettler-Toledo Sp. z o. o.
Czytaj także
-
Jak wybrać wagosuszarkę
Rynek oferuje tak wielki wybór wagosuszarek, że potencjalny nabywca może mieć problem ze znalezieniem modelu, który rzeczywiście spełni jego...
-
Najważniejsze elementy wyposażenia laboratorium: Jak wybrać najlepsze sprzęty...
Wyposażenie laboratorium to jeden z kluczowych elementów, który determinuje jego funkcjonalność i efektywność pracy. Wybór odpowiednich sprzętów...
-
-
-
-
-
-