Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-12-12 | Ostatnia aktualizacja: 2011-12-12
Nowe Centrum Badawczo-Edukacyjne Mleczarstwa na UWM [wideo]
![Nowe Centrum Badawczo-Edukacyjne Mleczarstwa na UWM [wideo] Nowe Centrum Badawczo-Edukacyjne Mleczarstwa na UWM [wideo]](/mainlibrary/9x216x144x8354x0/nowe-centrum-badawczo-edukacyjne-mleczarstwa-na-uwm-wideo-.jpeg)
Nowe Centrum Badawczo-Edukacyjne Mleczarstwa na UWM [wideo]
Centrum Edukacyjno-Badawcze Mleczarstwa działa w ramach Wydziału Technologii Żywności. Inwestycję zrealizowano w ramach Projektu BIO („Rozbudowa, modernizacja i wyposażenie zespołu laboratoriów edukacyjno - badawczych technologii, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności") finansowanego z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.
Koszt nowego Centrum to prawie 34 mln zł – stanowi to 26 proc. kwoty przewidzianej na realizację Projektu BIO. W ramach tej inwestycji zmodernizowano i wyposażono Halę Technologiczną (kosztowała ponad 9 mln zł), rozbudowano, zmodernizowano i zakupiono wyposażenie do Centrum Edukacyjno-Badawczego Mleczarstwa (12 mln zł). Ponadto zmodernizowano i zakupiono wyposażenie do rozmieszczonych w całym obiekcie pracowni i laboratoriów (12 mln zł).
W nowej hali technologicznej znalazły się niezbędne w przetwórstwie mleka działy i linie technologiczne oraz infrastruktura informatyczna służąca do sterowania procesami. W zależności od potrzeb nowa hala technologiczna pozwala na przerób od 100 do 2000 litrów mleka dziennie.
W budynku znalazły się nowocześnie wyposażone laboratoria. Wśród nich jest - zajmujące 300 m kw. - Laboratorium Analizy Instrumentalnej. Jego wyposażenie pozwala na pełną ocenę i certyfikację jakości, autentyczności oraz zanieczyszczeń produktów mleczarskich, produkowanych zarówno w obiekcie Centrum jak i produktów rynkowych (monitoring jakości). Analitycy pracujący w tym laboratorium będą wykorzystywać w pracy m.in. techniki chromatografii gazowej i cieczowej uzupełnione o badania elektroforetyczne. Prowadzona będzie analiza cech reologicznych, właściwości termicznych, barwy. Ponadto z wykorzystaniem istniejącej już w obiekcie pracowni mikroskopii, wyposażonej w mikroskop skaningowy i wzbogaconej jeszcze w ramach projektu w mikroskop konfokalny oraz stereoskopowy mikroskop optyczny prowadzona będzie ocena cech makro- i mikrostruktury wyrobów mleczarskich. Nowe wyposażenie umożliwiać będzie również kompleksową ocenę jakości stosowanych w przemyśle mleczarskim opakowań i wykorzystywanych przy ich produkcji materiałów.
W części nadbudowanej zlokalizowano Laboratorium Oceny Jakości Sensorycznej, w skład którego wchodzą: Pracownia oceny jakości sensorycznej składająca się z 12 stanowisk, wyposażonych w komputerowy system wspomagania, pomieszczenie przygotowania próbek, oraz niezbędna w szkoleniu z oceny sensorycznej pracownia panelowa.
W zespole laboratoriów znajdzie się także Laboratorium Mikrobiologii Przemysłowej Mleczarskiej oraz Laboratorium Mikrobiologii Prognostycznej, pozwalające na ocenę jakości mikrobiologicznej wyrobów mleczarskich oraz co warto podkreślić - prognozowanie ich trwałości a przede wszystkim ich bezpieczeństwa zdrowotnego.
Ponadto w budynku znalazło się Instrumentalne Laboratorium „ruchu", wykorzystywane do bieżącej obsługi Hali Technologicznej oraz zmodernizowano Laboratoria Analiz Chemicznych zlokalizowane na niskim parterze modernizowanego obiektu.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- UWM; onet.pl;

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Dygestorium co to. Do czego służy dygestorium
Dygestorium co to. Czym są dygestoria laboratoryjne i do czego służą? Dygestoria laboratoryjne są niezwykle istotnym elementem wyposażenia...
-
Lusterko stomatologiczne – odkryj, jak łatwo zadbać o jamę ustną
Kiedy myślimy o narzędziach dentystycznych, do głowy przychodzą nam wiertła, ssaki czy skomplikowane aparaty. Tymczasem to właśnie lusterko...
-
-
-
-
-