Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-11-07 | Ostatnia aktualizacja: 2011-11-07
Naczynia ze starożytności zbadane za pomocą GC-MS

Naczynia ze starożytności zbadane za pomocą GC-MS
Oliver Craig wraz ze współpracownikami z University of York w Wielkiej Brytanii zbadali naczynia sprzed i po rozpowszechnieniu rolnictwa pochodzące z wykopalisk na terenie Danii.
Rolnictwo rozpowszechniło się w północnej Europie ok. 4 tys. lat. p. n. e. Większość dotychczasowych zgromadzonych dowodów świadczy o tym, że, gdy ludzie zaczęli uprawiać rośliny, zaprzestali dotychczasowych sposobów pozyskiwania żywności, np. rybołówstwa.
Tłuszcze pochodzące z żywności przechowywanej i gotowanej w naczyniach mogą wnikać na okres tysięcy lat w strukturę ceramiki. Naukowcy z York byli wstanie wyekstrahować pozostałości tych tłuszczy w mikrogramowych ilościach ze 133 naczyń, a następnie scharakteryzować je za pomocą chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas. Naukowcy określili też charakterystykę izotopową zwęglonych pozostałości żywności obecnych na 100 z 220 naczyń wydobytych w Danii.
Pozostałości na naczyniach pochodzących z miejsc zlokalizowanych nad wybrzeżem pokazały większą zawartość węgla C-13 niż pozostałe – wskazuje to na fakt, że przyrządzano w tych naczyniach ryby. Wynika to stąd, że związki chemiczne pochodzące z morza są wzbogacone w węgiel C-13. W jednym na pięć zbadanych fragmentów naczyń pochodzących z wybrzeża wykryto również kwasy omega-(o-alkilofenylo) karboksylowe. Związki te są pochodnymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych jedynie w organizmach wodnych i tworzą się w wysokich temperaturach podczas gotowania/smażenia. Wyniki te otrzymano zarówno dla naczyń pochodzących sprzed rewolucji rolniczej, jak i po niej, co świadczy o tym, że ludzie nie porzucili rybołówstwa.
W kolejnym etapie badań Craig wraz ze współpracownikami chce na podstawie pozostałości na naczyniach sprzed tysięcy lat wyjaśnić dlaczego w ogóle ludzie zaczęli używać naczyń – dotychczas sądzono, że wymyślono je dopiero gdy zaczęło rozwijać się rolnictwo.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- rsc.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Obecność i wykrywanie substancji PFAS w Polsce
Czym są PFAS i dlaczego budzą obawy? Substancje organiczne z grupy PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) to kilka tysięcy związków...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.pl