Powrót do listy wiadomości Dodano: 2017-10-28  |  Ostatnia aktualizacja: 2017-10-28
Filtr, który usuwa wszystkie bakterie z zanieczyszczonej wody
Filtr, który usuwa wszystkie bakterie z zanieczyszczonej wody

Filtr opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Swansea ma na celu usunięcie ponad 90% węglowodorów, bakterii i cząstek stałych z zanieczyszczonej wody użytej podczas szczelinowania hydraulicznego. Może to zmniejszyć szkodliwość odwiertów dla środowiska.

Naukowcy, wśród których znalazł się także zespół z Rice University w Stanach Zjednoczonych, zamienili membranę ceramiczną o mikroskopijnych porach w superhydrofilowy filtr, który, jak twierdzą, "zasadniczo eliminuje" zanieczyszczenie.

Pełne sprawozdanie z badań zostało opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports.

Zdaniem naukowców, filtr powstrzymuje węglowodory od przechodzenia przez jonowo naładowane pory materiału. Mają one około jedną piątą mikrona szerokości - wystarczająco mało, aby inne zanieczyszczenia się nie zmieściły.

Ładunek przyciąga cienką warstwę wody, która przywiera do całej powierzchni filtra, aby odpędzić cząstki oleju i innych węglowodorów i nie dopuścić w ten sposób do zapchania porów.

W szczelinowaniu hydraulicznym zwykle wykorzystuje się ponad pięć milionów galonów wody, z czego tylko 10 do 15% odzyskuje się podczas fazy powrotnej, zdaniem głównego badacza Andrew Barrona, który dodał: "To bardzo ważne, aby móc ponownie tę wodę wykorzystać". Barron powiedział także, że dzięki ich membranie, która działa wydajniej, wymagane są niższe ciśnienia robocze, więc w efekcie zużywa się mniej energii, a to także jest korzystne dla środowiska."

(KB)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
laboratorytalk
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także