Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-05-04  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-05-04
Chromatografia HPLC pomoże odkryć przyczynę wymierania pszczół
Chromatografia HPLC pomoże odkryć przyczynę wymierania pszczół
Chromatografia HPLC pomoże odkryć przyczynę wymierania pszczół
Dzięki szerokiemu zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej HPLC będzie można odkryć przyczynę obecnego wymierania pszczół. Jednymi z podejrzanych substancji są insektycydy używane do pokrywania nasion roślin uprawnych.

Insektycydy neonikotynoidowe używane są do pokrywania nasion m. in. kukurydzy i oleju rzepakowego – obok kilku innych grup związków chemicznych są prawdopodobną przyczyną znikania na całym świecie całych kolonii pszczół miodnych. W jednej z proponowanych teorii zakłada się, że insektycydy dostają się do organizmu pszczół poprzez zbierany pyłek kwiatowy.

Andrea Tapparo wraz ze współpracownikami z Uniwersytetu w Padwie (Włochy) za pomocą techniki U-HPLC (ultra-high performance liquid chromatography) pokazali że pszczoły mogą pobrać wraz z sokiem roślinnym śmiertelną dawkę insektycydu. Naukowcy wzięli tu za przykład liście kukurydzy gdzie stężenie neoinsektycydu było tak wysokie, że śmierć pszczoły może nastąpić w ciągu kilku minut. Tapparo zastrzega jednak, że pobieranie w ten sposób przez pszczoły insektycydów może być tylko jedną z przyczyn ich wymierania i konieczne jest zbadanie innych sposobów ekspozycji pszczół na niebezpieczne substancje chemiczne.

Galen Dively, entomolog z Uniwersytetu Maryland (USA) wątpi w to, że pszczoły w znacznym stopniu pobierają insektycydy pijąc soki roślinne. Pszczoły piją wodę raczej wraz nektarem lub bezpośrednio z powierzchni roślin podczas opadów deszczu – takie wnioski płyną z badań szwajcarskich naukowców oraz testów wykonanych przez firmę Bayer CropScience. W opinii Dively'ego z pewnością istnieje ryzyko narażenia pszczół na bezpośredniego wchłonięcie insektycydu, jednak sprawa wymaga dalszych badań.

Kluczową kwestią jest szerokie zastosowanie w badaniach spadku liczby pszczół odpowiedniej techniki analitycznej. Zespół Tapparo nie zastosował bardziej skomplikowanej techniki łączącej chromatografię ze spektrometrią mas jaką jest HPLC-MS aby wyniki badań były przydatne dla większej liczby naukowców. W wielu jednostkach badawczych jest łatwiejszy dostęp do HPLC niż do HPLC-MS. Prostsze mogą być również procedury analityczne.

Więcej na ten temat w artykule „ Rapid analysis of neonicotinoid insecticides in guttation drops of corn seedlings obtained from coated seeds” w czasopiśmie naukowym „Journal of Environmental Monitoring”.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
RSC
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także