Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-07-08  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-07-08
Analiza piwa sprzed 170 lat
Analiza piwa sprzed 170 lat
Analiza piwa sprzed 170 lat
Pracownicy fińskiego Centrum Badawczo-Technicznego VTT zanalizowali skład piwa pochodzącego z 1 z 5 butelek wydobytych z wraku statku, który zatonął ok. 170 lat temu w pobliżu Wysp Alandzkich na Morzu Bałtyckim.

Ciecz znalezioną w butelce zidentyfikowano jako piwo na podstawie obecności maltozy, charakterystycznych związków aromatycznych i chmielu. Wykonane analizy fizykochemiczne i mikrobiologiczne piwa dały szczegółowe informacje, m.in. na temat sposobu jego warzenia. Ponadto przeprowadzono badania DNA zarówno piwa, butelki jak i korka oraz wykonano badania na obecność żywych organizmów. Ocalone z wraku piwo ma piękny jasnożółty kolor, niestety nie oparło się do końca słonej wodzie w której było zanurzone przez 170 lat – w jego składzie wykryto sól.

W piwie znaleziono martwe komórki drożdży, co wskazuje na fakt, że fermentacja zaszła bardzo dawno temu. Wykryto obecność żywe bakterie kwasu mlekowego – w XIX wieku bakterie te były obecne w procesie fermentacji piwa (oprócz drożdży browarniczych).

Badania VTT zostały zlecone przez rząd Alandów. Ich celem było poznanie składu wydobytego piwa oraz określenie typu drożdży użytych do jego wytworzenia. Naukowcy planują zbadać również kolejne butelki i mają nadzieję odkryć w nich żywe komórki drożdży. Ambicją badaczy jest odtworzenie procesu warzenia piwa z wczesnych lat XIX wieku.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
VTT
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także