Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-07-08 | Ostatnia aktualizacja: 2011-07-08
Analiza piwa sprzed 170 lat

Analiza piwa sprzed 170 lat
Ciecz znalezioną w butelce zidentyfikowano jako piwo na podstawie obecności maltozy, charakterystycznych związków aromatycznych i chmielu. Wykonane analizy fizykochemiczne i mikrobiologiczne piwa dały szczegółowe informacje, m.in. na temat sposobu jego warzenia. Ponadto przeprowadzono badania DNA zarówno piwa, butelki jak i korka oraz wykonano badania na obecność żywych organizmów. Ocalone z wraku piwo ma piękny jasnożółty kolor, niestety nie oparło się do końca słonej wodzie w której było zanurzone przez 170 lat – w jego składzie wykryto sól.
W piwie znaleziono martwe komórki drożdży, co wskazuje na fakt, że fermentacja zaszła bardzo dawno temu. Wykryto obecność żywe bakterie kwasu mlekowego – w XIX wieku bakterie te były obecne w procesie fermentacji piwa (oprócz drożdży browarniczych).
Badania VTT zostały zlecone przez rząd Alandów. Ich celem było poznanie składu wydobytego piwa oraz określenie typu drożdży użytych do jego wytworzenia. Naukowcy planują zbadać również kolejne butelki i mają nadzieję odkryć w nich żywe komórki drożdży. Ambicją badaczy jest odtworzenie procesu warzenia piwa z wczesnych lat XIX wieku.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- VTT

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Nowe zagrożenia i substancje w wodzie pitnej
Zagrożenia związane z nowymi substancjami i materiałami, które dotychczas nie były z różnych przyczyn regularnie monitorowane w wodach...
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.plPrzepisy BHP obowiązują zarówno pracodawcę, jak i i jego pracowników niezależnie od branży, czy zajmowanych stanowisk. Jak wygląda to w...
-
-
-