Praktyczne aspekty obliczania niepewności pomiaru.
W programie:
1. Warsztaty praktyczne z oznaczeń:
- azotu (białka) wg metody Kjedahla,
- tłuszczu wg metody Randalla/Twisselmanna,
- włókna surowego wg metody Weendee/Van Soest,
- chlorków wg metody potencjometrycznej,
- białka, tłuszczu, wilgotności techniką NIR.
2. Niepewność pomiaru (wprowadzenie, źródła niepewności pomiaru i ich
wizualizacja – diagram przyczyn i skutków, różne formy niepewności pomiaru).
3. Obliczanie niepewności pomiaru bezpośredniego (wg metody typu A, metody typu
B, obliczanie niepewności rozszerzonej, przykłady).
4. Obliczanie niepewności pomiaru pośredniego (równania propagacji niepewności,
budżet niepewności, przykłady – miareczkowanie, kalibracja standardu).
5. Niepewności związane z wynikami oznaczeń białka, tłuszczu, włókna oraz chlorków
w produktach spożywczych podczas praktycznych warsztatów, z prezentacją:
- specyfikacji menzurandu (analitu) i procedury analitycznej,
- identyfikacji i analizy źródeł i składników niepewności,
- kwantyfikacji (obliczania) składników niepewności, m. in. z wykorzystaniem
autorskiego programu w Excel,
- obliczania w Excel niepewności złożonej (z wykorzystaniem autorskiego programu
oraz programu wg EURACHEM),
- analizy i omówienia uzyskanych wyników.
Uczestnicy otrzymają materiały z wykładów, oprogramowanie służące obliczaniu niepewności pomiarów
oraz certyfikat uczestnictwa.
Najbliższe terminy tego szkolenia
Obecnie nie ma wyznaczonych terminów tego wydarzenia. Jesteś zainteresowany tym tematem? Skontaktuj się z firmą
Skontaktuj się z dystrybutorem
Organizator
DONSERV Wojciech Kaca
- Adres: Michała Spisaka 31, 02-495 Warszawa
-
Nr telefonu: 022 863 19 30
-
Faks: 022 863 19 33
- E-mail: info@donserv.pl
- WWW: www.donserv.pl
Przy kontakcie powołaj się na portal laboratoria.xtech.pl