Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2022-03-24  |  Ostatnia aktualizacja: 2023-11-06
Zastosowanie nadkrytycznego CO2

Branża spożywcza

Zastosowanie nadkrytycznego CO2

Przemysł spożywczy rozwija się każdego roku wraz z wprowadzeniem nowych produktów, takich jak produkty z obniżoną i bardzo niską zawartością laktozy, napoje energetyzujące czy ziołowe suplementy diety. Wraz z tym wzrostem pojawia się wiele nowych wyzwań.
Konieczność zastąpienia toksycznych rozpuszczalników organicznych nieszkodliwą dla środowiska, niepalną i niedrogą alternatywą doprowadziła do szybkiego rozwoju technologii nadkrytycznego CO2 w przemyśle spożywczym.
Pośród wielu zastosowań na skalę komercyjną proces przetwarzania CO2 w stanie nadkrytycznym może być wykorzystany do procesów takich jak m.in.:

  • Ekstrakcja chmielu do produkcji piwa
  • Dekofeinizacja kawy i herbaty ☕️
  • Odzyskiwanie przeciwutleniaczy (witaminy E i A)
  • Odolejanie przekąsek

Więcej w artykule

 

Jakie są najważniejsze cechy i zalety tych systemów?


✅Proces CO2 w stanie nadkrytycznym jest czystszy, a otrzymane ekstrakty mają dłuższą trwałość i lepsze właściwości mieszania dzięki współekstrakcji przeciwutleniaczy i lipidów.
✅ CO2 ma dobry transfer masy ze względu na niską lepkość rozpuszczalnika.
✅ CO2 ma niski całkowity wydatek energetyczny.
✅ CO2 wymaga tylko umiarkowanych temperatur pracy.


Więcej o ofercie 

 

Możecie skontaktować się z nami:
-> +48 22 649 10 41
-> biuro@aga-analytical.com.pl
 -> przez formularz kontaktowy 


#AgaAnalytical #aparaturalaboratoryjna #sprzętbadawczy
#ekstraktory #ekstraktor #ekstrakcjanadkrytyczna #ekstraktorCo2 #ekstraktornadkrytyczny #ekstrakcjanadkrytycznaco2

urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Czytaj także