Branża spożywcza

Przemysł spożywczy rozwija się każdego roku wraz z wprowadzeniem nowych produktów, takich jak produkty z obniżoną i bardzo niską zawartością laktozy, napoje energetyzujące czy ziołowe suplementy diety. Wraz z tym wzrostem pojawia się wiele nowych wyzwań.
Konieczność zastąpienia toksycznych rozpuszczalników organicznych nieszkodliwą dla środowiska, niepalną i niedrogą alternatywą doprowadziła do szybkiego rozwoju technologii nadkrytycznego CO2 w przemyśle spożywczym.
Pośród wielu zastosowań na skalę komercyjną proces przetwarzania CO2 w stanie nadkrytycznym może być wykorzystany do procesów takich jak m.in.:
- Ekstrakcja chmielu do produkcji piwa
- Dekofeinizacja kawy i herbaty ☕️
- Odzyskiwanie przeciwutleniaczy (witaminy E i A)
- Odolejanie przekąsek
Jakie są najważniejsze cechy i zalety tych systemów?
✅Proces CO2 w stanie nadkrytycznym jest czystszy, a otrzymane ekstrakty mają dłuższą trwałość i lepsze właściwości mieszania dzięki współekstrakcji przeciwutleniaczy i lipidów.
✅ CO2 ma dobry transfer masy ze względu na niską lepkość rozpuszczalnika.
✅ CO2 ma niski całkowity wydatek energetyczny.
✅ CO2 wymaga tylko umiarkowanych temperatur pracy.
Możecie skontaktować się z nami:
-> +48 22 649 10 41
-> biuro@aga-analytical.com.pl
-> przez formularz kontaktowy
#AgaAnalytical #aparaturalaboratoryjna #sprzętbadawczy
#ekstraktory #ekstraktor #ekstrakcjanadkrytyczna #ekstraktorCo2 #ekstraktornadkrytyczny #ekstrakcjanadkrytycznaco2
Kategoria komunikatu:
Nowinki techniczne

Czytaj także
-
Rola SPE w laboratorium żywności i napojów
Automatyzacja SPE - wysoka powtarzalność i niezawodność Istnieje wyraźna tendencja do znajdowania nowych sposobów analizy jak największej...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.pl