empty
Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2023-11-06
Rola SPE w laboratorium żywności i napojów

Automatyzacja SPE - wysoka powtarzalność i niezawodność

Istnieje wyraźna tendencja do znajdowania nowych sposobów analizy jak największej liczby analitów w jednym przebiegu.
Techniki separacji połączone ze spektrometrią mas o wysokiej rozdzielczości są coraz częściej wykorzystywane w metodach umożliwiających jednoczesną analizę wielu wieloklasowych pozostałości i zanieczyszczeń, takich jak pestycydy, mykotoksyny, toksyny roślinne czy domieszki.

 

Te związki chemiczne mają różne właściwości i muszą zostać usunięte z pozostałych chemikaliów, które składają się na żywność lub napój. Z tego powodu przygotowanie próbki jest prawie zawsze wymagane przed oznaczeniem (analizą) danego analitu.

SPE jest szeroko stosowana do ekstrakcji i oczyszczania po ekstrakcji tych złożonych macierzy. Jeśli żywność jest w postaci stałej, jest siekana lub mieszana z rozpuszczalnikiem organicznym przed wykonaniem etapu ekstrakcji SPE. Jeśli jest już w postaci płynnej, można go wyekstrahować bezpośrednio za pomocą kartidża SPE lub rozcieńczyć przed ekstrakcją. Jeśli próbka jest bardzo złożona, można wykonać kilka etapów SPE – pierwszy etap ekstrakcji, a drugi to dalsze oczyszczanie próbki.

Niezawodność i powtarzalność mają kluczowe znaczenie dla rozwoju SPE w tej branży. Automatyzacja metod SPE jest bardzo pożądana ze względu na potrzebę poprawy powtarzalności wyników testów i zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na analizę większej ilości próbki. Najczęstszym zastosowaniem automatyzacji stosowanym we współczesnym laboratorium badawczym żywności jest obsługa cieczy, taka jak: rozcieńczanie, derywatyzacja, regulacja pH, ekstrakcja cieczy i substancji stałych, mieszanie i odparowywanie.

 

Systemy #SPE mogą obsługiwać zarówno małe, jak i duże objętości próbek. Jest to kluczowa korzyść przy obsłudze szerokiej gamy matryc żywności i napojów wraz z zaawansowaną zgodnością z protokołem SPE. Systemy te zapewniają wysoką powtarzalność przygotowania i oczyszczania próbek.
W naszej ofercie znajdują się szeroka gama zautomatyzowanych produktów SPE Gilson, aby sprostać omawianym potrzebom przemysłu spożywczego i napojów.


Należą do nich system ASPEC® 241, system ASPEC® 271 i system ASPEC® 274.

Systemy te mogą obsługiwać zarówno małe, jak i duże objętości próbek. Jest to kluczowa korzyść przy obsłudze szerokiej gamy matryc żywności i napojów wraz z zaawansowaną zgodnością z protokołem SPE. Systemy te zapewniają wysoką powtarzalność przygotowania i oczyszczania próbek.

 

Więcej na naszej stronie -> Rola SPE w laboratorium żywności i napojów

 

Porozmawiajmy!
Zadzwoń lub wyślij zapytanie do naszego handlowca

#AgaAnalytical #aparaturalaboratoryjna #sprzętbadawczy #ekstraktory

 

Czytaj także