
Leki weterynaryjne coraz częściej w małych ilościach znajdowane są w mleku w proszku lub produktach mięsnych przeznaczonych dla dzieci. Naukowcy z Uniwersytetu w Almerii (UAL) w Hiszpanii opracowali system szybkiej i precyzyjnej analizy tych substancji w żywności.
Antybiotyki takie jak tylmikozyna, leki przeciwpasożytnicze jak lewamizol są dodawane do pasz dla zwierząt, aby ograniczyć ich zachorowalność, co powoduje, że ich pozostałości trafiają później do żywności. Naukowcy z UAL potwierdzili fakt obecności tych substancji w artykułach spożywczych , przy okazji opracowując metodologię identyfikacji ich niewielkich ilości, pomimo że na tę chwilę nie uznaje się, że stanowią zagrożenie dla zdrowia.
Opracowana metoda oparta jest na technikach chromatograficznych oraz spektrometrii mas. Zwalidowano ją poprzez analizę 12 mięsnych (wołowych, wieprzowych i drobiowych) produktów oraz 9 mlek w proszku. Otrzymano wyniki na poziomie 0,5 do 25,2 µg/kg pozostałości leków weterynaryjnych w w produktach mięsnych oraz 1,2 do 26,2 µg/kg w produktach mlecznych. W próbkach znaleziono sulfonamidy, makrolidy oraz pochodne antybiotyków, leki przeciw robakom i przeciwgrzybiczne - w sumie 5 leków weterynaryjnych w mleku w proszku i 10 w produktach mięsnych, z czego większość w drobiu i wieprzowinie.
Na dzień dzisiejszy prawodawstwo unijne nie reguluje dopuszczalnych ilości leków weterynaryjnych i ich pochodnych w żywności dla dzieci. Takie uregulowania dotyczą na przykład zawartości pestycydów.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- eurekalert.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.plKomora klimatyczna jest urządzeniem laboratoryjnym szeroko stosowanym w laboratorium oraz przemyśle. Komora klimatyczna służy do...
-
Rola SPE w laboratorium żywności i napojów
Automatyzacja SPE - wysoka powtarzalność i niezawodność Istnieje wyraźna tendencja do znajdowania nowych sposobów analizy jak największej...
-
-
-
-