Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-06-17  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-06-17
Urządzenie do wykrywania szkodliwych grzybów w żywności
Źródło: freeimages.com
Źródło: freeimages.com

Jednym z poważnych wyzwań dla przemysłu spożywczego jest kwestia wykrywania kancerogennych toksyn, które są obecne na wielu roślinach jadalnych. Problem ten można rozwiązać wykorzystując fluorescencyjne właściwości aflatoksyn.

Aflatoksyny należą do grupy mykotoksyn i są obecne w wielu surowcach spożywczych, takich jak zboża, orzechy. Cechuje je wysoka kancerogenność. Aflatoksyny są bardzo trudne do wyeliminowania z łańcucha dostaw żywności, dlatego główny nacisk w badaniach naukowych położono na szybkie ich wykrywanie.

Dr Stephen Euston z brytyjskiego Heriot-Watt University prowadzi projekt, w którym sprawdzana jest przydatność urządzenia zbudowanego przez naukowców z Edinburgh Biosciences wykrywającego dokładniej i szybciej aflatoksyny niż stosowane obecnie urządzenia. Główną zaletą urządzenia jest wyeliminowanie skomplikowanych analiz, do których potrzebne są drogie laboratoria, oddalone o nawet o kilkaset kilometrów od np. pól uprawnych.

Podstawą działania testowanego urządzenia są diody LED z nowej generacji filtrami interferencyjnymi, które w szybki sposób wykrywają występowanie fluorescencji aflatoksyn. Urządzenie jest w stanie wykrywać aflatoksyny poniżej limitu określonego przez Unię Europejską, a więc 4 µg/kg i po pozytywnych wynikach testów będzie mogło być używane przez rolników, producentów, spedytorów, inspektorów, handlowców oraz inne osoby uczestniczące w obrocie żywnością.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
hw.ac.uk
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także