
Jednym z poważnych wyzwań dla przemysłu spożywczego jest kwestia wykrywania kancerogennych toksyn, które są obecne na wielu roślinach jadalnych. Problem ten można rozwiązać wykorzystując fluorescencyjne właściwości aflatoksyn.
Aflatoksyny należą do grupy mykotoksyn i są obecne w wielu surowcach spożywczych, takich jak zboża, orzechy. Cechuje je wysoka kancerogenność. Aflatoksyny są bardzo trudne do wyeliminowania z łańcucha dostaw żywności, dlatego główny nacisk w badaniach naukowych położono na szybkie ich wykrywanie.
Dr Stephen Euston z brytyjskiego Heriot-Watt University prowadzi projekt, w którym sprawdzana jest przydatność urządzenia zbudowanego przez naukowców z Edinburgh Biosciences wykrywającego dokładniej i szybciej aflatoksyny niż stosowane obecnie urządzenia. Główną zaletą urządzenia jest wyeliminowanie skomplikowanych analiz, do których potrzebne są drogie laboratoria, oddalone o nawet o kilkaset kilometrów od np. pól uprawnych.
Podstawą działania testowanego urządzenia są diody LED z nowej generacji filtrami interferencyjnymi, które w szybki sposób wykrywają występowanie fluorescencji aflatoksyn. Urządzenie jest w stanie wykrywać aflatoksyny poniżej limitu określonego przez Unię Europejską, a więc 4 µg/kg i po pozytywnych wynikach testów będzie mogło być używane przez rolników, producentów, spedytorów, inspektorów, handlowców oraz inne osoby uczestniczące w obrocie żywnością.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- hw.ac.uk

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Metrologia w służbie logistyki
Dr inż. Bogusław Herod W wielu działaniach logistycznych istnieje konieczność transportu, magazynowania, a następnie dystrybucji towarów...
-
Kontrola jakości materiałów. Jakimi sposobami realizuje ją Laboratorium Badań...
Kontrolowanie jakości materiałów jest kluczowe na etapie produkcji, a także eksploatacji instalacji przemysłowych, maszyn czy innych wyrobów....
-
-
-