Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-07-25  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-07-25
Syntetyczny wielocukier stabilizuje białka

Chemicy zsyntetyzowali nową klasę wielocukrów, które są w stanie utrzymywać funkcjonowanie enzymów i leków białkowych podczas ich przechowywania.

Przechowywanie leków poprzedzone jest często procesem ich zamrożenia. Aby zapobiec częstemu zamrażaniu i rozmnażaniu biomolekuł, biochemicy dodają do nich cukry, które pełnią rolę stabilizacyjną. Jakość tej stabilizacji uzależniona jest od długości łańcucha polisacharydowego. W przypadku naturalnych polisacharydów naukowcy nie mają możliwości kontroli ich długości. Mark W. Grinstaff i jego współpracownicy z Boston University opracowali polimery, które umożliwiają im właśnie taką kontrolę. Nowe polimery, zwane poli-amido-sacharydami, składają się z monomerów glukozy połączonych amidami. Po polimeryzacji 20 do 50 monomerów, chemicy przeprowadzili utlenianie alkoholi w celu wytworzenia ujemnie naładowanych polimerów cukru.

Badacze porównywali nowo zsyntetyzowane polimery z tymi naturalnymi. Porównania dokonywano po przeprowadzeni 10 cykli zamrażania i rozmnażania enzymu. Lizozym stabilizowany trehalozą tracił 40% swojej aktywności sprzed przechowywania. Nowe, zaproponowane przez naukowców stabilizatory zmniejszyły tą wartość do 20%.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
C&EN
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także