Chemicy zsyntetyzowali nową klasę wielocukrów, które są w stanie utrzymywać funkcjonowanie enzymów i leków białkowych podczas ich przechowywania.
Przechowywanie leków poprzedzone jest często procesem ich zamrożenia. Aby zapobiec częstemu zamrażaniu i rozmnażaniu biomolekuł, biochemicy dodają do nich cukry, które pełnią rolę stabilizacyjną. Jakość tej stabilizacji uzależniona jest od długości łańcucha polisacharydowego. W przypadku naturalnych polisacharydów naukowcy nie mają możliwości kontroli ich długości. Mark W. Grinstaff i jego współpracownicy z Boston University opracowali polimery, które umożliwiają im właśnie taką kontrolę. Nowe polimery, zwane poli-amido-sacharydami, składają się z monomerów glukozy połączonych amidami. Po polimeryzacji 20 do 50 monomerów, chemicy przeprowadzili utlenianie alkoholi w celu wytworzenia ujemnie naładowanych polimerów cukru.
Badacze porównywali nowo zsyntetyzowane polimery z tymi naturalnymi. Porównania dokonywano po przeprowadzeni 10 cykli zamrażania i rozmnażania enzymu. Lizozym stabilizowany trehalozą tracił 40% swojej aktywności sprzed przechowywania. Nowe, zaproponowane przez naukowców stabilizatory zmniejszyły tą wartość do 20%.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- C&EN

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Pomiar pH — przewodnik po teorii pH
Przewodnik po teorii pH przedstawia jasny i praktyczny opis pomiaru pH w laboratorium i w terenie. Podano w nim wiele porad i wskazówek...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.pl