Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-08-05  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-08-05
Profile steroidowe pozwalają na rozróżnienie rodzajów biodiesla
Profile steroidowe pozwalają na rozróżnienie rodzajów biodiesla

Biodiesel jest określany jako jedna z alternatyw dla oleju napędowego Może on być wytwarzany z olejów i tłuszczów roślinnych i zwierzęcych drogą reakcji transestryfikacji. W wielu przypadkach biodiesel jest produkowany z olejów odpadowych, takich jak olej do gotowania warzyw, olej palmowy lub olej kokosowy. Ogromną zaletą jest to, że biodiesel emituje o 85% mniej szkodliwych substancji (siarki, węglowodorów i cząstek stałych) w porównaniu do paliw kopalnych. Wielu rolników wskazuje, że przybywa osób decydujących się na uprawę roślin takich jak rzepak lub soja, które służą produkcji biopaliw. Jednak mają oni również coraz większe obawy, że będą one zastępowały uprawę podstawowych roślin jadalnych, co przyczyni się do globalnego niedoboru żywności. Wraz z rosnącą liczbą roślinnych źródeł służących do produkcji biodiesla, pojawia się jednocześnie potrzeba identyfikacji źródeł tego rodzaju paliw, ponieważ mają one różne wymagania w zależności od surowców, z których powstały.


Nelson Antoniosi Filho i Kelly Bezerr z Uniwersytetu Federalnego Goias w Brazylii opracowali metodę, która umożliwia identyfikację źródła pochodzenia biodiesla. Metoda ta opiera się na analizie sterydów. Steroidy otrzymane z roślin znajdują się w olejach i tłuszczach, występują w postaci wolnej, jak również są elementem estrów i koniugatów złożonych z jednostek, takich jak cukry i siarczany. Naukowcy postanowili skoncentrować się na wolnych steroidach i sprawdzić czy mogą stanowić podstawę odróżnienia biodiesli produkowanych z różnych źródeł. W tym celu zebrali próbki biodiesla otrzymane z rzepaku, bawełny, katranu abisyńskiego, ziaren palmowych, z orzeszków ziemnych, soi, słonecznika i łoju. Każdą próbkę poddali zmydleniu, za pomocą mieszaniny etanolu i wodorotlenku potasu, po czym analizowano metodą chromatografii gazowej (GC-FID) i spektrometrii masowej (GC / MS). Wyniki badań wykazały, że we wszystkich biodieslach dominował związek na bazie oleju β-sitosterol, a także kampesterol i stigmasterol. Co istotne, zawartość poszczególnych związków była różna dla każdego ze źródeł. Cholesterol był obecny tylko w biodieslu łoju.


Badania brazylijskich naukowców pozwoliły stwierdzić, że komercyjnie dostępny biodiesel wytwarzany jest z soi z ewentualnym dodatkiem orzeszków ziemnych, oleju rzepakowego lub palmowego. Wyniki były zgodne z ogólnie przyjętą wiedzą na temat biodieslów dostępnych w Brazylii.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
separtionsnow.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także