Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-05-18  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-05-18
Oznaczanie zawartości kwasów w winie za pomocą chromatografii jonowej
Firma Dionex wprowadziła nową metodę wydajnego rozdzielania kwasów organicznych i nieorganicznych występujących w winie. Kwasy te odpowiedzialne są za charakterystyczny aromat danego wina.

Chromatografia jonowa oparta jest na rozdziale substancji o różnej zdolności do ulegania wymianie jonowej. Jest ona stosowana do oznaczania wielu związków nieorganicznych w wodzie, napojach, powietrzu. Dzięki niej można rozdzielać również kwasy organiczne.

Chromatografia jonowa IC z tłumieniem przewodności eluentu jest wydajną i czułą metodą analizy wielu kwasów zarówno organicznych jak i nieorganicznych. Specjaliści z firmy Dionex przebadali 4 próbki czerwonego i białego wina. Testy walidacyjne potwierdziły powtarzalność i dokładność metody w określaniu zawartości kwasów w winie. Wyniki takich analiz są przydatne charakteryzowaniu win – kwasy wchodzące w jego skład odpowiadają za kwaśność i cierpkość. Również proces dojrzewania wina jest powiązany ze zmianą zawartości kwasów, które wpływają na smak wina.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
analytica-world.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także