
Naukowcy z Malezji odkryli, iż przeprowadzanie hydrolizy enzymatycznej z zastosowaniem dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym (SC-CO2) zwiększa wydajność pozyskiwania cukru z pustych kiści owoców (ang. Empty fruit bunches, EFB). Według autorów badań, zawartość glukozy w otrzymywanym w ten sposób cukrze wzrasta z 17 do 24 proc. Kolejne doświadczenia z (SC-CO2) oraz ze zmieszaniem EFB ze związkami związków alkalicznymi doprowadziły do uzyskania produktu, w którym zawartość glukozy wynosi niemal 37 proc.
Stan nadkrytyczny CO2 , a także każdego innego rozpuszczalnika oznacza, że jego temperatura i ciśnienie są wyższe niż krytyczne wartości temperatury i ciśnienia. Przy krytycznych wartościach temperatury i ciśnienia zmianie ulegają właściwości rozpuszczalnika. Zmieniając parametry temperatury i ciśnienia można łatwo kontrolować właściwości rozpuszczalnika. Badacze porównywali wyniki pozyskiwania glukozy z zastosowaniem SC-CO2 w różnych warunkach. Głównym wnioskiem z przeprowadzonych doświadczeń jest fakt, iż proces pozyskiwania cukru przy udziale SC-CO2 jest wydajniejszy w warunkach zwiększonej temperatury, ciśnienia oraz wydłużonego czasu tego procesu.
Opis swoich badań, ich efekty i wnioski naukowcy opisali w artykule "Investigation of the Effect of Supercritical Carbon Dioxide Pretreatme..."
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- eurekalert.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
W Lidzbarku Warmińskim powstanie Ciepłownia Przyszłości
Pod koniec 2023 roku 90 proc. energii w systemie ciepłowniczym na osiedlu Astronomów w Lidzbarku Warmińskim będzie pochodzić z odnawialnych źródeł...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.plLepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...
-
-
-
-
-
-