Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2015-12-01  |  Ostatnia aktualizacja: 2015-12-01
Nadkrytyczny CO2 zwiększa wydajność produkcji glukozy
Nadkrytyczny CO2 zwiększa wydajność produkcji glukozy

Naukowcy z Malezji odkryli, iż przeprowadzanie hydrolizy enzymatycznej z zastosowaniem dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym (SC-CO2) zwiększa wydajność pozyskiwania cukru z pustych kiści owoców (ang. Empty fruit bunches, EFB). Według autorów badań, zawartość glukozy w otrzymywanym w ten sposób cukrze wzrasta z 17 do 24 proc. Kolejne doświadczenia z (SC-CO2) oraz ze zmieszaniem EFB ze związkami związków alkalicznymi doprowadziły do uzyskania produktu, w którym zawartość glukozy wynosi niemal 37 proc.

Stan nadkrytyczny CO2 , a także każdego innego rozpuszczalnika oznacza, że jego temperatura i ciśnienie są wyższe niż krytyczne wartości temperatury i ciśnienia. Przy krytycznych wartościach temperatury i ciśnienia zmianie ulegają właściwości rozpuszczalnika. Zmieniając parametry temperatury i ciśnienia można łatwo kontrolować właściwości rozpuszczalnika. Badacze porównywali wyniki pozyskiwania glukozy z zastosowaniem SC-CO2 w różnych warunkach. Głównym wnioskiem z przeprowadzonych doświadczeń jest fakt, iż proces pozyskiwania cukru przy udziale SC-CO2 jest wydajniejszy w warunkach zwiększonej temperatury, ciśnienia oraz wydłużonego czasu tego procesu.

Opis swoich badań, ich efekty i wnioski naukowcy opisali w artykule "Investigation of the Effect of Supercritical Carbon Dioxide Pretreatme..."

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
eurekalert.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także