Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-06-08  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-06-08
Mikroorganizmy kontrolowane temperaturą

Wiele procesów produkcyjnych opartych jest na działaniu mikroorganizmów przekształcających proste substancje chemiczne w pożądane produkty. Naukowcy publikujący w mBio®, internetowym czasopiśmie naukowego Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii znaleźli sposób na kontrolę ciepłolubnych mikroorganizmów w taki sposób, aby wręcz włączać i wyłączać ich aktywność.

Precyzyjna modyfikacja hipertermofilnych mikroorganizmów daje możliwości wydajniejszej produkcji bioproduktów oraz biopaliw. Pierwotnie wyizolowane z warstw sedymentacyjnych gorących mórz hipertermofilne Pyrococcus furiosus rozwijają się najlepiej w temperaturze ok. 100 st. C. P. furiosus jest archeonem, jednokomórkowym organizmem, przypominającym bakterię, jednak nie jest w stanie przeprowadzać wielu procesów takich jak bakterie. Podobnie jak dla innych hipertermofilnych organizmów enzymy P. furiosus są stabilne w wysokich temperaturach, w których prowadzi się wiele procesów przemysłowych. Niestety nie wszystkie pożądane enzymy są aktywne w takich warunkach.

Naukowcy wprowadzili gen obcego organizmu do P. furiosus, dzięki któremu zaczął on wytwarzać nowy produkt- enzym dehydrogenazy mleczanowej - w niższej temperaturze. Donorem genu był mikroorganizm o nazwie Caldicellulosiruptor bescii który żyje w temperaturze ok. 78 st. C. Okazało się, że P. furiosus nie tylko nie stracił swoich zdolności do przetwarzania biomasy w temperaturze 100 st. C ale również uzyskał możliwość produkcji innych substancji w temperaturze 72 st. (niższej o 6 st. od C. bescii).

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
eurekalert.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także