Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-09-30  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-09-30
Metoda na chemiczne rozróżnianie jaj
Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Chińskim naukowcom udało się za pomocą opracowanej metody rozróżnić siedem różnego rodzaju jaj jadanych przez człowieka, w tym jaj pochodzących z chowu klatkowego sprzedawanych jako jaja kur z wolnego wybiegu.

Naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego Wuhan i Uniwersytetu Shihezi użyli kombinacji klasycznej metody GC/MS poprzedzonej mikoekstrakcją w fazie stałej składników lotnych i detekcją za pomocą „elektronicznego nosa" wyposażonego w matrycę czujników na bazie tlenków metali. Istotą analizy było określenie zawartości kwasów tłuszczowych i składników lotnych w jajach. W eksperymencie użyto jaj pochodzących od kury z chowu klatkowego i z wolnego wybiegu, gęsi, kury jedwabistej, kaczki, przepiórki i gołębia.

Kwasy tłuszczowe zostały wyekstrahowane wraz z frakcją lipidową z żółtek jaj i przekształcone do estrów metylowych, a następnie poddane analizie GC/MS z jonizacją elektronową. Wyniki porównano z danymi literaturowymi obejmującymi widma masowe odpowiednich kwasów. Z kolei substancje lotne znad żółtek jaj również zostały zanalizowane przy pomocy GC/MS poprzedzonej ekstrakcją SPME. Dodatkowo przeanalizowano je za pomocą komercyjnego systemu E-nose, wraz z samplerem headspace.

Podczas badań wykryto 22 kwasy tłuszczowe, wszystkie one były obecne w jajach kaczki, natomiast w przypadku pozostałych jaj była to kombinacja części z nich. Zauważono różnice w całkowitej zawartości jednonienasyconych, polinienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i zawartości pojedynczych kwasów. Z kolei lepsze rozróżnienie jaj dawała analiza związków lotnych, których znaleziono 41. Pośród zanalizowanych związków lotnych znaleziono o wiele więcej estrów niż dotąd wykazywano w literaturze, co może je predestynować do roli biomarkerów. Przykładowo octan etylu był obecny w jajach kur z wolnego wybiegu oraz kur jedwabistych, podczas gdy brak było tego związku w pozostałych jajach. Z kolei ftalan izoheksylu był znaczącym składnikiem jaj kaczki i gęsi.

Naukowcy wnioskują ze swoich badań, że stosując system E-nose można będzie wkrótce wykrywać jaja kur z chowu klatkowego sprzedawane jako np. z wolnego wybiegu.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
spectroscopynow.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także