Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-06-20  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-06-20
Laboratorium inżynierii gastronomicznej Politechniki Opolskiej

Politechnika Opolska wzbogaciła się ostatnio w zupełnie nowe, supernowoczesne laboratorium na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki. To laboratorium inżynierii gastronomicznej ze specjalistycznym sprzętem: piecem do pizzy i konwekcyjnym oraz wędzarnią. Są tu równie bardzo nowoczesne sprzęty do sprawdzania jakości ryb – pod względem ich świeżości ora zawartości tłuszczu.

Laboratorium powstało z inicjatywy pracowników Katedry Techniki Rolniczej i Leśnej, a ma służyć przede wszystkim studentom takich kierunków jaki: kontrola jakości żywności, technologia gastronomiczna czy dietetyka, ogólnie rzecz biorąc – związanych z technologią żywności i żywienia człowieka. W nowocześnie urządzonym laboratorium będą uczyć się badania oraz przyrządzania mięs, ryb oraz innych potraw, a także wiedzy dotyczącej różnorakiej obróbki żywności oraz jej wpływu na jakość przygotowywanych potraw, sposobów ich wyboru. Również zdobienie i podawanie potraw ma być ćwiczone w tym laboratorium. Wartość nowoczesnego sprzętu obecnego w tym laboratorium to około 300 tysięcy złotych, która to kwota została pozyskana z dotacji unijnych. Od października mają zostać uruchomione dwa kolejne laboratoria: dietetyczne oraz związane z oceną teksturometryczną żywności.

(pj) 

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
nto.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także