Politechnika Opolska wzbogaciła się ostatnio w zupełnie nowe, supernowoczesne laboratorium na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki. To laboratorium inżynierii gastronomicznej ze specjalistycznym sprzętem: piecem do pizzy i konwekcyjnym oraz wędzarnią. Są tu równie bardzo nowoczesne sprzęty do sprawdzania jakości ryb – pod względem ich świeżości ora zawartości tłuszczu.
Laboratorium powstało z inicjatywy pracowników Katedry Techniki Rolniczej i Leśnej, a ma służyć przede wszystkim studentom takich kierunków jaki: kontrola jakości żywności, technologia gastronomiczna czy dietetyka, ogólnie rzecz biorąc – związanych z technologią żywności i żywienia człowieka. W nowocześnie urządzonym laboratorium będą uczyć się badania oraz przyrządzania mięs, ryb oraz innych potraw, a także wiedzy dotyczącej różnorakiej obróbki żywności oraz jej wpływu na jakość przygotowywanych potraw, sposobów ich wyboru. Również zdobienie i podawanie potraw ma być ćwiczone w tym laboratorium. Wartość nowoczesnego sprzętu obecnego w tym laboratorium to około 300 tysięcy złotych, która to kwota została pozyskana z dotacji unijnych. Od października mają zostać uruchomione dwa kolejne laboratoria: dietetyczne oraz związane z oceną teksturometryczną żywności.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- nto.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.plPrzepisy BHP obowiązują zarówno pracodawcę, jak i i jego pracowników niezależnie od branży, czy zajmowanych stanowisk. Jak wygląda to w...
-
Jak profesjonalne badania marketingowe weryfikują potencjał innowacji...
Historia technologii pełna jest genialnych wynalazków, które nigdy nie zdobyły rynku. Od przełomowych, ale zbyt skomplikowanych gadżetów, po...