
Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawierają ok. 30 tys. związków polifenolowych, z których część ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pomagając m.in. walczyć z problemami z krążeniem, osteoporozą i zapaleniami. Pomimo badań epidemiologicznych i badań klinicznych nadal nieznane są mechanizmy pozytywnego działania herbaty. Uznaje się, że polifenole mogą działać jako przeciwutleniacze, co jest korzystne dla zdrowia. Jednak ostatnie badania pokazują, że działanie przeciwutleniające to tylko jeden z aspektów pozytywnego działania polifenoli.
Naukowcy z Uniwersytetu Brema przeprowadzili badania na poziomie molekularnym oddziaływań polifenoli w herbacie. Bazując na informacjach, że polifenole zgromadzone są w jądrach komórek roślinnych, użyto spektrometrii masowej i spektroskopii dichroizmu kołowego, aby zmierzyć oddziaływania pomiędzy pojedynczą cząsteczką polifenolu i biomolekuł jądra – białek histonowych, podwójnej nici DNA i G-kwadrupleksa (G4-DNA).
Badania wykazały, że polifenole przyczepione są do białek i DNA. Dwa z nich wykazały bardziej selektywne przyłączanie się do G4-DNA niż do podwójnej nici DNA. G-kwadrupleksy tworzą telomery na końcach chromosomów, co chroni je przed degradacją (np. na drodze starzenia). Na podstawie uzyskanych wyników naukowcy uważają, że cząsteczki, które przyłączają się do G4-DNA dodatkowo je stabilizują i przedłużają w efekcie życie całego organizmu. Ponadto telomery odgrywają ważną rolę w terapii przeciwnowotworowej.
Naukowcy z Bremy planują kolejne badania w kierunku analizy żywności i identyfikacji cząsteczek aktywnych biologicznie. W pierwszej kolejności badania mają dotyczyć czarnej herbaty, karmelu i palonej kawy, a w dalszej kakao, którego skład jest bardziej skomplikowany niż np. herbaty.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- rsc.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Do czego służy wagosuszarka?
Człowiek rozumie, że termometr mierzy temperaturę czy ciśnienie – ciśnieniomierz. Ale czy wiemy, do czego służy urządzenie nazywane...
-
Obecność i wykrywanie substancji PFAS w Polsce
Czym są PFAS i dlaczego budzą obawy? Substancje organiczne z grupy PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) to kilka tysięcy związków...
-
-
-