Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-12-14  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-12-14
Analiza składu korka do wina metodą IR
Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com

Technika spektroskopii w podczerwieni (ang. infrared spectroscopy; IR) okazuje się być pomocna w analizie składu korków od butelek do wina.

Badacze z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Kordobie zastosowali technikę IR do określenie właściwości materiału, z którego wykonywane są korki od butelek do wina. Najczęściej korek do takich butelek jest wykonany z kory dębu. Podobnie jak wszystkie materiały bezpośrednio uzyskiwane z natury, korki od butelek z wina charakteryzują się dużą niejednorodnością w porównaniu z produktami syntetycznymi. Producenci korków zwykle dodają do ich składu krzem lub kombinację parafiny i krzemu w celu poprawy ich właściwości powierzchniowych.

Naukowcy za pomocą spektroskopii średniej podczerwieni (ang. mid-FTIR-ATR) ustalili składniki korków uczestniczące w procesach powierzchniowych. Okazało się, że dzięki tej technice można kontrolować właściwości poszczególnych składników korka w tym tzw. siłę wyciągania. Ponadto zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) umożliwiło określenie geograficznego pochodzenia surowców wchodzących w skład poszczególnych korków od butelek.

Wyniki badań hiszpańskich naukowców opublikowane w Wood Science and Technology umożliwią kontrolę nad takimi parametrami jak wilgoć, gęstość czy odporność na zwiększone ciśnienie korków, co ma istotne znaczenie w produkcji oraz dojrzewaniu wina.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
laboratorytalk.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także