
Technika spektroskopii w podczerwieni (ang. infrared spectroscopy; IR) okazuje się być pomocna w analizie składu korków od butelek do wina.
Badacze z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Kordobie zastosowali technikę IR do określenie właściwości materiału, z którego wykonywane są korki od butelek do wina. Najczęściej korek do takich butelek jest wykonany z kory dębu. Podobnie jak wszystkie materiały bezpośrednio uzyskiwane z natury, korki od butelek z wina charakteryzują się dużą niejednorodnością w porównaniu z produktami syntetycznymi. Producenci korków zwykle dodają do ich składu krzem lub kombinację parafiny i krzemu w celu poprawy ich właściwości powierzchniowych.
Naukowcy za pomocą spektroskopii średniej podczerwieni (ang. mid-FTIR-ATR) ustalili składniki korków uczestniczące w procesach powierzchniowych. Okazało się, że dzięki tej technice można kontrolować właściwości poszczególnych składników korka w tym tzw. siłę wyciągania. Ponadto zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) umożliwiło określenie geograficznego pochodzenia surowców wchodzących w skład poszczególnych korków od butelek.
Wyniki badań hiszpańskich naukowców opublikowane w Wood Science and Technology umożliwią kontrolę nad takimi parametrami jak wilgoć, gęstość czy odporność na zwiększone ciśnienie korków, co ma istotne znaczenie w produkcji oraz dojrzewaniu wina.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- laboratorytalk.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Kontrola jakości materiałów. Jakimi sposobami realizuje ją Laboratorium Badań...
Kontrolowanie jakości materiałów jest kluczowe na etapie produkcji, a także eksploatacji instalacji przemysłowych, maszyn czy innych wyrobów....
-
-
-
-