Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-05-06  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-05-06
1,2 mln zł na nowoczesne laboratoria mikrobiologiczne we Wrocławiu
We Wrocławiu powstaną nowoczesne laboratoria mikrobiologiczne. Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznał na ten cel prawie 1,2 mln zł. Nowe laboratoria będą wykorzystywane zarówno do celów badawczych, jak i dydaktycznych.

Laboratoria powstaną w nowym Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta oraz w Zakładzie Mikrobiologii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Inwestycja, która będzie realizowana w bieżącym i przyszłym roku pozwoli na prowadzenie badań z zakresu mikrobiologii weterynaryjnej z wykorzystaniem metod biologii molekularnej. Planowane jest utworzenie laboratorium aparaturowego, które umożliwi stosowanie technik ilościowego powielania DNA oraz prowadzenie badań nad wytwarzaniem czynników wirulencji. Laboratorium to służyć też będzie do otrzymywania i oczyszczania rekombinowanych białek czynników wirulencji bakterii. Utworzone laboratorium elektroforetycznego umożliwi prowadzenie rozdziału DNA oraz białek.

Do prowadzenia badań nad wirusem EAV, który jest modelem dla istotnej w weterynarii grupy wirusów z rodziny Arteriviridae, utworzona zostanie nowoczesna pracownia hodowli komórkowych oraz pracownia wirusologiczna II klasy bezpieczeństwa.

Utworzone zostaną również pracownia bakteriologiczna oraz mikologiczna, które umożliwią podjęcie prac nad rozwojem metod diagnostyki bakteriologicznej i mikologicznej chorób zwierząt. Możliwe w nich będzie również wykonywanie badań usługowych dla podmiotów gospodarczych, lekarzy weterynarii i właścicieli zwierząt.

Oprócz zadań dotyczących zagrożeń żywności, laboratoria nowego Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności służyć będą do realizacji projektów związanych z opracowaniem nowych metod identyfikacji gatunkowej w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, co związane jest m. in. z wykrywaniem zafałszowań żywności, opracowywaniem nowych metod różnicowania genetycznego mikroorganizmów w obrębie gatunków oraz między gatunkami.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
UP Wrocław
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także