PROGRAM SZKOLENIA
1. Powietrze w pomieszczeniach produkcyjnych, powietrze procesowe
• Fizyczne metody usuwania zanieczyszczeń (cząstek stałych) i drobnoustrojów obecnych w powietrzu
• Klasyfikacja filtrów, klasy pomieszczeń czystych
• Wymagany stopień filtracji dla obszarów produkcji o różnym poziomie ryzyka dla higieny procesu
• Chemiczna i biologiczna dezynfekcja powietrza
• Zapewnianie odpowiednich warunków środowiskowych (m.in. MKT - Średnia Temperatura Kinetyczna)
2. Smary / lubrykanty
• Skład i klasyfikacja środków smarnych (Food/ Non-food grade)
• Ocena ryzyka dla wyrobów gotowych
• Badania laboratoryjne na obecność lubrykantów w wyrobach gotowych i "poziomy bezpieczne"
3. Sprężone powietrze
• Zagrożenia ze strony instalacji sprężonego powietrza dla higieny procesu produkcyjnego, metody redukcji zagrożeń
• Klasy sprężonego powietrza, wymagania dla sprężonego powietrza w produkcji higienicznej i aseptycznej
4. Aspekty budowlane a higiena pomieszczeń produkcyjnych
• Standard wykończenia pomieszczeń - ściany, podłogi, sufity
• Wykonanie instalacji elektrycznej/ sterowania
5. Woda - zimna i gorąca woda produkcyjna, woda chłodnicza
• Podstawy technologii uzdatniania wody
- modyfikowanie składu jonowego wody
- chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji wody
• Materiały konstrukcyjne, parametry pracy układu istotne dla redukcji zagrożeń dla higieny procesu
• Rozwiązywanie problemów jakościowych
- zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów w układach zamkniętych wody
- odkładanie się kamienia, korozyjność wody (Langelier Saturation Index)
6. Para i kondensat jako składniki produktu, para wchodząca w okazjonalny kontakt z produktem
• Preparaty chemiczne stosowane w układach do produkcji pary i ocena ich bezpieczeństwa
• Parametry wody kotłowej i kondensatu a ryzyko korozji i odkładania się kamienia w układzie
7. Zadania i przykłady obliczeń
• Szacowanie ryzyka kontaminacji wyrobu drobnoustrojami na podstawie informacji o czystości powietrza
• Obliczanie średniej temperatury kinetycznej (MKT) dla warunków panujących w magazynie
CENA SZKOLENIA OBEJMUJE
Dostęp do nieodpłatnej usługi konsultingowej "Zadaj pytanie ekspertowi" (1 rok od daty szkolenia).
Materiały drukowane i zaświadczenia uczestnictwa w szkoleniu dla wszystkich uczestników.
SZKOLENIE JEST REALIZOWANE W SIEDZIBIE PAŃSTWA FIRMY
Grupa: do 10 osób: cena szkolenia 9900 PLN netto
Grupa: 11-20 osób: cena szkolenia 11900 PLN netto
Opcjonalnie szkolenie może zostać transmitowane do Państwa firmy z naszej siedziby w Poznaniu.
TERMINY SZKOLENIA
Szkolenie może zostać zrealizowane w terminach wskazanych poniżej lub w innym terminie uzgodnionym wspólnie poprzez email lub telefon.
WIĘCEJ INFORMACJI, SKŁADANIE ZAMÓWIEŃ
Przejdź tutaj: HIGIENA INSTALICJI POMOCNICZYCH – POWIETRZE, WODA, PARA
Najbliższe terminy tego szkolenia
Obecnie nie ma wyznaczonych terminów tego wydarzenia. Jesteś zainteresowany tym tematem? Skontaktuj się z firmą
Skontaktuj się z dystrybutorem
Organizator
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
- Adres: Jeżycka, 44a/5, 60-865 Poznań
-
Nr telefonu: 530309030
- E-mail: info@bnt-sigma.pl
- WWW: www.bnt-sigma.pl
Przy kontakcie powołaj się na portal laboratoria.xtech.pl
Wyślij wiadomość
Kategorie szkolenia
- inkubatory cieplne (cieplarki)
- inkubatory mikrobiologiczne
- woreczki do pobierania i transportowania próbek
- pałeczki do wymazów
- Urządzenia do monitoringu higieny w przemyśle spożywczym
- badania mikrobiologiczne powietrza
- badania mikrobiologiczne wody
- badania mikrobiologiczne surowców
- badania mikrobiologiczne kosmetyków
- badania wody i ścieków