
Naukowcy z Politechniki w Hong Kongu (PolyU) opracowali szybką metodę oceny jakości olejów jadalnych, a dokładniej - wykrywającą oleje zafałszowane olejami z odzysku, tzw. gutter oils. Zjawisko sprzedaży olejów z odzysku jako olejów jadalnych jest coraz powszechniejsze i konieczne jest opracowanie szybkich sposobów oceny oleju.
Konwencjonalne metody analiz olejów jadalnych wymagają długotrwałego przygotowania próbek i separacji w chromatografie, a następnie analizy spektrometrem masowym. Cały proces trwa kilka godzin i niestety nie nadaje się jako standardowa metoda analiz na obecność olejów z odzysku z uwagi na ich różny skład oraz obecność wielu zanieczyszczeń.
Naukowcy z PolyU opracowali uproszczoną, bezpośrednią metodę analizy olejów jadalnych z użyciem MALDI-MS (spektrometria mas połączona z jonizacją laserem wspomaganą matrycą - MALDI), w której przygotowanie próbki jest proste, a w procesie otrzymywania wyników mamy automatyczne pozyskiwanie i przetwarzanie danych. Za pomocą MALDI-MS zbudowano wstępną bazę olejów jadalnych dostępnych na rynku, co pozwala w ciągu 5 minut określić, czy olej różni się od zapisanego w bazie.
W ciągu najbliższych dwóch lat naukowcy zamierzają zbudować bardziej kompletną bazę olejów jadalnych pozwalającą na zwiększenie skuteczności analiz. Dla potwierdzenia przydatności metody zostaną przeprowadzone dodatkowe analizy na różnych urządzeniach MALDI-MS. Więcej na ten temat w czasopiśmie Analytica Chimica Acta.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- polyu.edu.hk

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Obecność i wykrywanie substancji PFAS w Polsce
Czym są PFAS i dlaczego budzą obawy? Substancje organiczne z grupy PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) to kilka tysięcy związków...
-
Wiertła z certyfikatem jakości – co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz pracę?
Bezpieczeństwo, precyzja i trwałość – w stomatologii nie ma miejsca na kompromisy. Szczególnie gdy mowa o wiertłach, które codziennie wykonują...
-
-
-