Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-01-07  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-01-07
Szparagi pomagają walczyć ze skutkami picia alkoholu - twierdzą biochemicy
sxc.hu
sxc.hu

Szparag lekarski (Asparagus officinalis) jest szeroko znanym warzywem, cenionym ze względu na smak młodych pędów oraz walory lecznicze. Jak pokazują badania wykonane przez koreańskich naukowców, szparagi mogą być także pomocne przy zwalczaniu nieprzyjemnych dla organizmu skutków nadużycia alkoholu.

Podczas przysłowiowego kaca, podobnie jak w przypadku stałego nadużywania alkoholu, komórki wątroby poddane są działaniu substancji toksycznych, co prowadzi do stresu tlenowego i w dalszym etapie otłuszczania wątroby. Naukowcy porównali wpływ składników szparagów na wątrobę u szczurów i u ludzi. Wyniki wskazały na obniżenie poziomu toksyczności w komórkach wystawionych na działanie ekstraktu ze szparagów. Badania te mogą dowodzić, że szparagi zmniejszają dolegliwości związane z kacem i chronią komórki wątroby.

(pj) 

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
sciencedaily.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także