Powrót do listy wiadomości Dodano: 2011-11-28  |  Ostatnia aktualizacja: 2011-11-28
Spektrometr NMR jako „magnetyczny język”
Spektrometr NMR jako „magnetyczny język”
Spektrometr NMR jako „magnetyczny język”
Co jakiś czas słyszymy o detektorach gazów/zapachu określanych jako „elektroniczny nos”, natomiast w ostatnim czasie opracowano metodę analityczną określaną jako „magnetyczny język”, dzięki której można określać smak i skład produktów spożywczych, takich jak np. pomidory w puszce – donosi czasopismo „Journal of Agriculture and Food Science”.

Antonio Randazzo, Ettore Novellino (Uniwersytet Neapolu, Włochy) i Anders Malmendal (Uniwersytet Aarhus, Dania) wraz ze współpracownikami tłumaczą, że wykrywanie zapachu i smaku jest bardzo złożonym procesem. Jest to związane nie tylko ze skomplikowanym składem chemicznym żywności, ale również ze stanem emocjonalnym osoby, która organoleptycznie sprawdza daną żywność. Wytrenowani testerzy potrafią wyeliminować część przeszkadzających czynników. Dla przemysłu spożywczego jednak nie jest to wystarczająco pewne pod względem powtarzalności wyników źródło oceny produktów. W tym kontekście coraz większego znaczenia nabierają analizatory elektroniczne.

Obecne na rynku urządzenia można wykorzystać jedynie do analizy żywności pod kątem zawartości wybranych składników i wymaga to specyficznego przygotowania próbek. Aby uniknąć tych wad naukowcy zastosowali spektrometr magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) aby przetestować jego zdolność do wykonywania roli „magnetycznego języka”.

Zbadano 18 próbek pomidorów w puszce pochodzących z różnych rynków, które poddano analizie organoleptycznej. Następnie zbadano próbki za pomocą spektrometru NMR. Określono w ten sposób różnice w składzie chemicznym, które wpływają na zmianę smaku. Naukowcy twierdzą, że w ten sposób „magnetyczny język” można wykorzystać w przemyśle spożywczym jako szybkie, czułe i względnie tanie urządzenie do analizy żywności w przemyśle spożywczym.

Więcej informacji w artykule „ NMR Spectrometers as “Magnetic Tongues”: Prediction of Sensory Descriptors in Canned Tomatoes”.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
physorg.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także