
Podstawą pożywienia właściwie dla połowy ludności świata i jednocześnie jednym z łatwiej przyswajalnych dla człowieka zbóż jest ryż, tak popularny również i w polskich domach. Ostatnie badania jednak wykazały, iż wcale nie powinno spożywać się go w dużych ilościach ze względu na obecność w jego ziarnach arsenu.
Arsen to pierwiastek, który dla człowieka jest ważnym mikroelementem, ale i bardzo silną trucizną. Jego nadmiar powoduje między innymi różnorakie podrażnienia i zapalenia przewodu pokarmowego, zaburzenia i uszkodzenia związane z układem krwionośnym, uczucie mrowienia w kończynach. Jest również elementem rakotwórczym. Śmiertelne stężenie dla człowieka wynosi jedynie 100 miligramów na kilogram masy.
Ostatnie badania dowiodły, iż właśnie ryż z dużo większą niż dotychczas uważano łatwością wchłania ten pierwiastek z wody i gleby. Co interesujące, większe stężenie tego pierwiastka występuje w uznawanym za zdrowszy ryżu brązowym, o ziarnach jedynie częściowo łuskanych. Mniej natomiast jest arsenu w ryżu białym, który powstaje poprzez proces polerowania usuwający część tego trującego pierwiastka.
Problem ten wydaje się szczególnie ważny dla mieszkańców Azji oraz Meksyku, gdzie ryż stanowi jeden ze najważniejszych składników prawie każdego posiłku. Osoby jedzące więcej ryżu niż średnia mogą mieć podwyższony poziom arsenu nawet o 44 %. Dlatego powinny one zmienić dietę i rzadziej sięgać po ryż.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- zdrowie.onet.pl; PAP

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.plLepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...
-
Systemy kontroli i obsługi cieczy metodą ciśnieniową: proste i ekonomiczne...
Choroby zakaźne są nieustannym zagrożeniem dla naszego społeczeństwa - o czym świadczy trwająca epidemia koronawirusa. Współczesne laboratoria w...
-
-
-