
Brytyjscy naukowcy opracowali metodę rozróżniania koniny od wołowiny za pomocą spektrometru NMR. Metoda jest szybsza, tańsza i prostsza w zastosowaniu niż obecnie stosowane jako standard przez organizacje dbające o bezpieczeństwo żywności.
Na początku 2013 roku w wielu miejscach odkryto w hamburgerach obecność koniny, co spowodowało w Europie konieczność opracowania nowych metod wykrywania tego mięsa. Standardowo testy czystości mięsa robi się za pomocą metod związanych z wykrywaniem DNA, które są dokładne, ale drogie, czasochłonne i nie dają godnych zaufania ilościowych wyników.
Grupa naukowców z Norwich i Oxford opracowała metodę odróżniania wołowiny od koniny dającą wyniki w 10 minut. Badacze przeanalizowali zawartość trójglicerydów w ekstraktach z obu rodzajów mięs używając kompaktowego spektrometru 60 MHz. W dwóch laboratoriach przeanalizowano 117 świeżych i mrożonych próbek mięsa – tylko 1 z nich źle sklasyfikowano myląc koninę z wołowiną, reszta wyników była bezbłędna.
Obecnie trwają prace nad wykorzystaniem NMR do wykrywania koniny w przetworzonym mięsie.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- rsc.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Kompletowanie sprzętu laboratoryjnego krok po kroku - jak wybrać niezbędne...
Wyposażenie laboratorium to podstawa pracy w każdej placówce badawczej, edukacyjnej czy przemysłowej. Odpowiednio dobrany sprzęt laboratoryjny...
-
Obecność i wykrywanie substancji PFAS w Polsce
Czym są PFAS i dlaczego budzą obawy? Substancje organiczne z grupy PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) to kilka tysięcy związków...
-
-
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.pl