Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-12-23  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-12-23
Rozróżnianie koniny od wołowiny za pomocą NMR
Wołowina; Foto: freeimages.com
Wołowina; Foto: freeimages.com

Brytyjscy naukowcy opracowali metodę rozróżniania koniny od wołowiny za pomocą spektrometru NMR. Metoda jest szybsza, tańsza i prostsza w zastosowaniu niż obecnie stosowane jako standard przez organizacje dbające o bezpieczeństwo żywności.

Na początku 2013 roku w wielu miejscach odkryto w hamburgerach obecność koniny, co spowodowało w Europie konieczność opracowania nowych metod wykrywania tego mięsa. Standardowo testy czystości mięsa robi się za pomocą metod związanych z wykrywaniem DNA, które są dokładne, ale drogie, czasochłonne i nie dają godnych zaufania ilościowych wyników.

Grupa naukowców z Norwich i Oxford opracowała metodę odróżniania wołowiny od koniny dającą wyniki w 10 minut. Badacze przeanalizowali zawartość trójglicerydów w ekstraktach z obu rodzajów mięs używając kompaktowego spektrometru 60 MHz. W dwóch laboratoriach przeanalizowano 117 świeżych i mrożonych próbek mięsa – tylko 1 z nich źle sklasyfikowano myląc koninę z wołowiną, reszta wyników była bezbłędna.

Obecnie trwają prace nad wykorzystaniem NMR do wykrywania koniny w przetworzonym mięsie.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
rsc.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także