Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-03-27  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-03-27
Rewolucyjna substancja spożywcza opracowana w Szczecinie

Dodatek spożywczy łączący zalety probiotyków z kwasami omega-3 opracowali naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie - podało Polskie Radio Szczecin.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Jednym z popularnych kwasów należących do tej grupy jest kwas alfa-linolenowy. Uważa się, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Z kolei probiotyki to podawane doustnie kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus), które korzystnie działają w przewodzie pokarmowym. Probiotyki obniżają m.in. poziom cholesterolu we krwi.

Obie grupy substancji występują w pojedynczych potrawach. Dzięki nowemu dodatkowi spożywczemu w formie proszku będzie można w jednej potrawie łączyć obie substancje.

- Obecnie możemy kupić kapsułki zawierające tran czy bakterie probiotyczne zalecane przez lekarzy przy kuracji antybiotykowej, a tu chodzi, żeby te substancje prozdrowotne były w jednym produkcie – powiedziała dla Polskiego Radia Szczecin dr Alicja Tarnowiecka-Kuca.

Proszek będzie mógł się znaleźć w najróżniejszych produktach. - To mogą być dodatki do jogurtów, sałatek, do majonezów - tłumaczy Tarnowiecka-Kuca.

W najbliższym czasie rozpoczną się testy opracowanego dodatku spożywczego. Planuje się, że na rynek trafi za rok, kiedy uczelnia sprzeda patent na jego produkcję.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
radioszczecin.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także