Dodatek spożywczy łączący zalety probiotyków z kwasami omega-3 opracowali naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie - podało Polskie Radio Szczecin.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Jednym z popularnych kwasów należących do tej grupy jest kwas alfa-linolenowy. Uważa się, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Z kolei probiotyki to podawane doustnie kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus), które korzystnie działają w przewodzie pokarmowym. Probiotyki obniżają m.in. poziom cholesterolu we krwi.
Obie grupy substancji występują w pojedynczych potrawach. Dzięki nowemu dodatkowi spożywczemu w formie proszku będzie można w jednej potrawie łączyć obie substancje.
- Obecnie możemy kupić kapsułki zawierające tran czy bakterie probiotyczne zalecane przez lekarzy przy kuracji antybiotykowej, a tu chodzi, żeby te substancje prozdrowotne były w jednym produkcie – powiedziała dla Polskiego Radia Szczecin dr Alicja Tarnowiecka-Kuca.
Proszek będzie mógł się znaleźć w najróżniejszych produktach. - To mogą być dodatki do jogurtów, sałatek, do majonezów - tłumaczy Tarnowiecka-Kuca.
W najbliższym czasie rozpoczną się testy opracowanego dodatku spożywczego. Planuje się, że na rynek trafi za rok, kiedy uczelnia sprzeda patent na jego produkcję.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- radioszczecin.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak wybrać dobrze wyposażenie i meble laboratoryjne?
Wybór odpowiednich mebli laboratoryjnych to kluczowy krok w zapewnieniu bezpieczeństwa, ergonomii i funkcjonalności przestrzeni badawczej. Od...
-
WALIDACJA FILTRÓW HEPA
Filtrowanie powietrza w aseptycznych obszarach procesowych ma kluczowe znaczenie dla utrzymania czystości środowiska produkcyjnego. MKTest...
-
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.pl