Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-11-02 | Ostatnia aktualizacja: 2009-11-02
Przełom w technologii mieszania małych ilości cieczy

Przełom w technologii mieszania małych ilości cieczy
W odróżnieniu od procesów mieszania dużych objętości cieczy, które są już opanowane w zadowalającym stopniu, mieszanie małych objętości nadal sprawia spore trudności. Aby taki proces wykonać potrzebne są wysokie ciśnienia, a zatem konieczne jest użycie odpowiednio wzmocnionych materiałów, wydajnych pomp etc.
Nowa metoda mieszania opracowana przez zespół Jima Martina z Sandia, polega na wprowadzeniu do cieczy, która ma być poddana procesowi mieszania, zawiesiny cząstek o właściwościach magnetycznych, które tworzą mikroskopijne łańcuchy wprawiane następnie w ruch przez wirujące pole magnetyczne. Po zakończeniu mieszania cząstki mieszające są usuwane również za pomocą pola magnetycznego. Czynnikiem sukcesu tej metody jest odpowiednie pole magnetyczne wprawiające łańcuchy cząstek w ruch podobny do ruchu bąka (ruch precesyjny), dzięki któremu cząstki mieszają dosłownie każdy obszar mieszanej objętości. Jeśli chodzi o rozmiar cząstek mieszających to okazuje się, że mieszanie jest efektywne zarówno dla mikrocząstek jak i nanocząstek, przy czym największy moment obrotowy uzyskano dla cząstek o rozmiarze 100 nm.
W przeciwieństwie do znanej, laboratoryjnej metody mieszania cieczy za pomocą mieszadła magnetycznego, w której zwiększenie intensywności mieszania możliwe jest poprzez zwiększenie prędkości ruchu pola magnetycznego, w metodzie naukowców z Sandia tym sposobem intensywność mieszania by zmalała na skutek rozerwania łańcuchów cząstek mieszających. Sposobem na intensywność mieszania staje się tu zwiększenie natężenia pola magnetycznego.
Dzięki nowej metodzie zwiększy się postęp w urządzeniach lab-on-chip, w których procesy mieszania sprawiają dużą trudność.
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- sandia.gov

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Oferta E-sklepu A.G.A. Analytical
SCILOGEX to marka innowacyjnych i unikalnych produktów laboratoryjnych dla wszystkich obszarów badań. Każdy produkt został starannie...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-