Naukowcy z Uniwersytetu w Strathclyde w Wielkiej Brytanii opracowali metodę otrzymywania emulsji, która może przynieść nowe możliwości w produkcji żywności, kosmetyków oraz leków.
Wiele dostępnych obecnie na rynku produktów ma formę emulsji. Wśród nich można wymienić majonez, lody, masło orzechowe lub balsamy do ciała. Używane w tych produktach emulgatory wpływają na ich strukturę oraz trwałość. Konwencjonalne emulsje zwykle zawierają pojedynczą warstwę amfifilowych cząsteczek. Natomiast utworzone za pośrednictwem nowej metody emulsje tworzą nanosieć w z peptydów, które zawierają wiązania wodorowe, co sprawia, że są bardziej stabilne.
Do odkrycia doszło podczas badań nad zjawiskiem żelowania w organicznych rozpuszczalnikach. Do niemieszającego się organicznego rozpuszczalnika, w tym przypadku chloroformu, dodano gorący bufor zawierający rozpuszczone peptydowe żelatory. Po wstrząśnięciu ręką całej mieszaniny po pięciu sekundach otrzymano emulsję. Powstałe w ten sposób emulsje pozostają stabilne przez wiele miesięcy, wyraźnie pokazując, że nanostrukturalne warstwy peptydowe stanowią doskonałą barierę zapobiegającą koalescencji. Co ciekawe, metoda wykorzystuje małe peptydy, które charakteryzują się dużą różnorodnością strukturalną, co daje duże możliwości w produkcji różnego typu produktów. Tego typu emulsje mogą być także dostosowywane do specyficznego oddziaływania z komórkami i tkankami lub nawet oddziaływania z całymi systemami biologicznymi.
Badacze z Wielkiej Brytanii wciąż prowadzą prace nad emulsjami, które byłyby jak najbardziej biokompatybilne.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- rsc.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Określanie rozkładu wielkości cząstek za pomocą analizy sitowej
Dla wielu firm produkcyjnych pomiar wielkości cząstek i zrozumienie, w jaki sposób wpływa on na produkty i procesy, ma kluczowe znaczenie w...
-
Dlaczego warto ubiegać się o finansowanie i refundację C-Eye?
Szybszy dostęp do nowoczesnych technologii medycznych C-Eye to i nnowacyjne urządzenie medyczne wspierające terapię osób z zaburzeniami...
-
-
-
-
-
-