Zespół chemików z uniwersytetu RUDN opracował prostą metodę wytwarzania substancji o aktywności przeciwbakteryjnej na poziomie współczesnych antybiotyków. Są to nietoksyczne pochodne naturalnego polimeru, które można stosować do produkcji folii ochronnych do żywności.
Obecnie konserwanty są używane w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Z jednej strony przedłużają trwałość produktów, ale z drugiej obniżają ich jakość i przyczyniają się do reakcji alergicznych, a niektóre z nich mogą mieć nawet działanie rakotwórcze. Z tego względu kluczowe staje się poszukiwanie alternatyw.
Chitozan to naturalny polimer pochodzący z chityny – budulca pancerzy skorupiaków i owadów. Ma właściwości antybakteryjne i jest już stosowany do pakowania i powlekania produktów folią ochronną, ale jego siła działania jest dużo mniejsza niż antybiotyków.
Naukowcy osiągnęli poprawę jego aktywności, stosując organiczne azydki – związku zawierające grupę N3. Same w sobie są one bardzo toksyczne, ale ich związki z chitozanem nie są trujące. Nowe pochodne mogą być wykorzystane jako nieszkodliwe i skuteczne środki konserwujące do tworzenia na ich podstawie folii ochronnych do żywności.
(KB)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- innovations-report.com; biotecnika.org
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Czy należy nosić dwie maseczki w pomieszczeniu czystym?
Czy należy nosić dwie maseczki w pomieszczeniu czystym? Maski ochronne w pomieszczeniach czystych są niezbędnym wyposażeniem ochrony...
-
Do czego służy lepkościomierz?
www.wyposazeniemedyczne.plLepkościomierz, inaczej zwany wiskozymetrem jest to urządzenie laboratoryjne do wyznaczania lepkości substancji. Lepkość substancji jest to...
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.pl