Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2019-10-07   |  Ostatnia aktualizacja: 2019-10-07
Nowy materiał w przemyśle spożywczym
Fot. Pixabay CC0
Fot. Pixabay CC0

Zespół chemików z uniwersytetu RUDN opracował prostą metodę wytwarzania substancji o aktywności przeciwbakteryjnej na poziomie współczesnych antybiotyków. Są to nietoksyczne pochodne naturalnego polimeru, które można stosować do produkcji folii ochronnych do żywności.

Obecnie konserwanty są używane w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Z jednej strony przedłużają trwałość produktów, ale z drugiej obniżają ich jakość i przyczyniają się do reakcji alergicznych, a niektóre z nich mogą mieć nawet działanie rakotwórcze. Z tego względu kluczowe staje się poszukiwanie alternatyw.

Chitozan to naturalny polimer pochodzący z chityny – budulca pancerzy skorupiaków i owadów. Ma właściwości antybakteryjne i jest już stosowany do pakowania i powlekania produktów folią ochronną, ale jego siła działania jest dużo mniejsza niż antybiotyków.

Naukowcy osiągnęli poprawę jego aktywności, stosując organiczne azydki – związku zawierające grupę N3. Same w sobie są one bardzo toksyczne, ale ich związki z chitozanem nie są trujące. Nowe pochodne mogą być wykorzystane jako nieszkodliwe i skuteczne środki konserwujące do tworzenia na ich podstawie folii ochronnych do żywności.

(KB)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
innovations-report.com; biotecnika.org

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :