Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-10-11 | Ostatnia aktualizacja: 2011-10-11
Nowatorska metoda wykrywania ftalanów w napojach

Nowatorska metoda wykrywania ftalanów w napojach
Ftalany są używane jako składniki plastyfikujące w niektórych opakowaniach z tworzyw PCV używanych do pakowania żywności oraz wręcz jako dodatki do żywności. Ze względu na ich toksyczność producenci opakowań muszą spełniać odpowiednie normy dotyczące uwalniania tych związków do żywności. Niestety co jakiś czas wybuchają skandale związane z zanieczyszczeniem żywności ftalanami.
W metodzie analitycznej opracowanej przez zespół naukowców pod przewodnictwem Bang-Ce Ye z East China University of Science and Technology w Szanghaju do wykrywania ftalanów zastosowano nanocząstki złota zmodyfikowane 5'-trifosfourydyną. W obecności ftalanów i jonów Cu2+ zmodyfikowane nanocząstki złota łączą się krzyżowo poprzez mostki ftalanowe. Reakcja ta powoduje agregację nanocząstek i na poziomie makroskopowym zmianę koloru z czerwonego na fioletowy.
Chińscy naukowcy pokazali, że ich dzięki ich metodzie można wykrywać ftalany w herbacie, sokach, napojach gazowanych przy granicy wykrywalności 0.5 ppm. W żywności bezpieczny poziom ftalanów określany jest na 1.5 ppm. W opinii Juewen Liu z University of Waterloo w Kanadzie opisana metoda jest wspaniałym przykładem połączenia wiedzy z zakresu chemii koordynacyjnej, chemii supramolekularnej i nanotechnologii.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- rsc.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak szybko skontrolować pipety?
Planujesz ważny eksperyment, być może z rzadkimi lub cennymi substancjami? Musisz mieć pewność, że pomiary wykonane daną pipetą będą poprawne? Jak...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.pl