Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-01-08 | Ostatnia aktualizacja: 2009-01-08
Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność

Nanotechnologiczny biosensor chroniący żywność
Bosoon Park, inżynier z ARS pracujący w Quality and Safety Assessment Research Unit w Atenach wspólnie z kolegami z University of Georgia stworzyli bioczujnik wykorzystujący nanotechnologię. Ta nowa metoda detekcji może mieć, według twórców, bardzo szerokie zastosowanie w systemach ochrony i zabezpieczenia żywności.
Biosensory opracowane przez Parka zawierają cząstki fluoroscencyjnego organicznego barwnika przyczepione do przeciwciał salmonelli. Gdy przeciwciała przylegają do bakterii salmonelli, barwnik rozświetla je niczym reflektor czyniąc je łatwymi do rozpoznania.
Wynalazek otrzymał pierwszą nagrodę w prestiżowym konkursie Innovation Nano Research Award podczas Szóstego Międzynarodowego Sympozjum Nanotech w koreańskim Ilsan.
(lk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Agricultural Research Service

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Rejestratory wilgotności i temperatury powietrza (część 2)
W drugiej części artykułu na temat rejestratorów wilgotności i temperatury powietrza renomowanej firmy Rotronic , chcielibyśmy zaprezentować...
-
Do czego służy wagosuszarka?
Człowiek rozumie, że termometr mierzy temperaturę czy ciśnienie – ciśnieniomierz. Ale czy wiemy, do czego służy urządzenie nazywane...
-
-
-
-
-