
Ciekły azot to substancja powszechnie wykorzystywana w wielu dziedzinach. Jest to zasługa właściwości, jakie wykazuje. Ze względu na jego niską temperaturę wymaga się, aby przechowywać go w odpowiednim pojemniku – określany jest on jako naczynie Dewara. Ma ono zapewnić bezpieczeństwo oraz uchronić azot przed wyparowaniem. W dzisiejszym wpisie omówimy istotę tego pojemnika. Czytając dalej, dowiesz się m.in. tego, co to takiego i w jakich branżach się go stosuje.
Czym jest naczynie Dewara?
Temperatura wrzenia azotu sięga aż -196 stopni Celsjusza. Z tego względu nie może być on przechowywany w zwykłym pojemniku, gdyż szybko doszłoby do jego odparowania, bądź też odmrożenia powierzchni mających z nim bezpośredni kontakt. W 1892 roku powstała zatem specjalna konstrukcja zwana naczyniem Dewara, co jest nawiązaniem do nazwiska pomysłodawcy Jamesa Dewara.
Pojemnik składa się z podwójnych, oddzielonych od siebie ścianek. Łączą się one na samej górze, gdzie umieszczono szczelny korek. Pomiędzy ściankami znajduje się próżnia techniczna, wykazująca właściwości izolacyjne. Brak gazów doprowadza do konwekcji, w wyniku której spada przewodzenie energii cieplnej. W rezultacie temperatura działająca na pierwszą powłokę, słabiej oddziałuje na drugą. Dzięki temu niska temperatura azotu nie ulega zmianom, ani nie wpływa na otoczenie. Jednocześnie substancja może zostać utrzymana w jednym miejscu aż do momentu jej wykorzystania – bez obaw o to, że odparuje.
W przeszłości dewar wykonywało się głównie ze szkła. Dziś jednak stawia się na metal. To dlatego, że materiał ten jest w stanie stworzyć odpowiednie zabezpieczenie. Jednocześnie wykazuje też większą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jest to ważne zwłaszcza podczas transportu.
W jakich branżach stosuje się naczynie Dewara?
Jak już wiesz, naczynie Dewara używane jest do przechowywania ciekłego azotu. W związku z tym jego zastosowanie będzie miało związek z wykorzystaniem tej substancji. Ono z kolei jest bardzo szerokie, dlatego też pojemnik służy na co dzień w wielu dziedzinach przemysłu i nauki. Korzystają z niego m.in.:
– laboratoria badawcze – zamrażanie żywych komórek;
– medycyna – różnorodne zabiegi z zakresu krioterapii, kriochirurgii i dermatologii;
– gastronomia – pokrywanie produktów warstwą lodu, co pozwala tworzyć zaskakujące kompozycje;
– technika laserowa przy obróbce metali – przecinanie blach stalowych i innych elementów metalowych;
– przemysł spożywczy – szybkie zamrażanie pokarmu bez wpływu na jego właściwości.
Kategoria komunikatu:
Porady i ciekawostki branżowe
- Źródło:
- cryogenshop.pl

Czytaj także
-
Rola bezpieczeństwa na kursie na koparki jednonaczyniowe
Bezpieczeństwo odgrywa fundamentalną rolę na każdym etapie kursu na koparki jednonaczyniowe – od pierwszych zajęć teoretycznych, aż po ćwiczenia...
-
Miareczkowanie - co to jest?
Miareczkowanie to technika analityczna umożliwiająca oznaczenie ilościowe określonej substancji (analitu) rozpuszczonej w próbce. Opiera się ona...
-
-
-
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.pl