Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2016-02-21  |  Ostatnia aktualizacja: 2016-02-21
Metoda wykrywania zafałszowanego szafranu
Źródło: freeimages.com
Źródło: freeimages.com

Szafran jest jedną z najstarszych i najdroższych przypraw Świata. Najbardziej pożądanym i luksusowym szafranem jest ten pochodzący z Hiszpanii, ale często pod nazwą „szafran z Hiszpanii" kryje się produkt z innych krajów jak np. Maroko lub Iran. Naukowcy z Czech i Hiszpanii potwierdzili na podstawie analizy 44 produktów handlowych, iż 50% z nich jest fałszywie etykietowanych.

Pierwszym etapem analizy próbek produktów handlowych była identyfikacja metabolitów lub małych cząsteczek charakterystycznych dla szafranu. Według prowadzących analizę badaczy, bardzo dobrymi markerami określającymi pochodzenie szafranu są zawarte w nich glikofosfolipidy i ich utlenione lipidy. Kluczową rolę w rozróżnieniu składu poszczególnych rodzajów szafranu pełni proces suszenia szafranu, w którym dużą rolę odgrywa temperatura. Po określeniu specjalnych cząsteczkowych markerów, naukowcy opracowali procedurę wykrywającą te cząsteczki, która polega na sprzężeniu ze sobą chromatografii cieczowej oraz spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości.

Wyniki analizy z zastosowaniem nowej metody umożliwiły odróżnienie szafranu z Aragonii, który posiada specjalny certyfikat (proces suszenia tego typu szafranu odbywa się w określonych warunkach jak np.temperatura 70 stopni Celsjusza) od szafranu z innego regionu Hiszpanii, (ale nie posiadającego specjalnego certyfikatu) oraz od szafranu, który pomimo swojej nazwy jest nieznanego pochodzenia (ale najczęściej pakowany w Hiszpanii). Jak zaznaczają autorzy przeprowadzonej analizy, opracowana przez nich metoda identyfikacji prawdziwego szafranu jest w 100% skuteczna i może być stosowana w kontroli właściwego etykietowania sprzedawanego szafranu.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
eurekalert.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także