
Naukowcy z lubelskiego Instytutu Agrofizyki PAN zbudowali pierwsze w kraju laserowe urządzenie do analizy owoców, pozwalające na ocenę ich jakości bez konieczności ich krojenia i analiz chemicznych. Na prace nad nim lubelscy naukowcy otrzymali 1,15 mln zł z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Urządzenie o którym mowa to "aparatura do niedestrukcyjnej oceny jakości warzyw i owoców na podstawie zjawiska biospeckli". Jego działanie polega na tym, że owoc oświetlany jest światłem laserowym, dzięki czemu tworzy się tzw. zmienny w czasie obraz plamkowy. Na jego podstawie można ocenić, czy owoc jest zdrowy, czy występują zmiany fizjologiczne oraz jaka jest zawartość barwników. Co więcej, ponieważ światło laserowe wnika w zewnętrzną część owocu można określić, czy nie ma w nim zmian na skutek uszkodzeń mechanicznych.
Opisana metoda badania owoców znana jest od kilkunastu lat, ale nie ma dotąd komercyjnych urządzeń na rynku. Skonstruowane w Lublinie jest pierwsze. Zespół naukowców czeka w tym momencie na decyzję urzędu patentowego.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- gazeta.pl

Komentarze (1)
Czytaj także
-
Recykling materiałów kompozytowych w obliczu racjonalnego gospodarowania...
Nie sposób wymienić wszystkich zalet materiałów kompozytowych. Są wytrzymałe, lekkie oraz łatwe w użytkowaniu i konserwacji. Jednak ze względu na...
-
Kontrola jakości materiałów. Jakimi sposobami realizuje ją Laboratorium Badań...
Kontrolowanie jakości materiałów jest kluczowe na etapie produkcji, a także eksploatacji instalacji przemysłowych, maszyn czy innych wyrobów....
-
-
-
-
-
-
pess
Od kilku lat takie urządzenia są używane w USA i Japonii w przemyśle owocowym ostatnio też w Niemczech. Nie kosztują 1.5 mln