Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-02-22  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-02-26
Laserowe badanie owoców
Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Naukowcy z lubelskiego Instytutu Agrofizyki PAN zbudowali pierwsze w kraju laserowe urządzenie do analizy owoców, pozwalające na ocenę ich jakości bez konieczności ich krojenia i analiz chemicznych. Na prace nad nim lubelscy naukowcy otrzymali 1,15 mln zł z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Urządzenie o którym mowa to "aparatura do niedestrukcyjnej oceny jakości warzyw i owoców na podstawie zjawiska biospeckli". Jego działanie polega na tym, że owoc oświetlany jest światłem laserowym, dzięki czemu tworzy się tzw. zmienny w czasie obraz plamkowy. Na jego podstawie można ocenić, czy owoc jest zdrowy, czy występują zmiany fizjologiczne oraz jaka jest zawartość barwników. Co więcej, ponieważ światło laserowe wnika w zewnętrzną część owocu można określić, czy nie ma w nim zmian na skutek uszkodzeń mechanicznych.

Opisana metoda badania owoców znana jest od kilkunastu lat, ale nie ma dotąd komercyjnych urządzeń na rynku. Skonstruowane w Lublinie jest pierwsze. Zespół naukowców czeka w tym momencie na decyzję urzędu patentowego.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
gazeta.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (1)

  • pess

    2013-02-27 14:31

    Od kilku lat takie urządzenia są używane w USA i Japonii w przemyśle owocowym ostatnio też w Niemczech. Nie kosztują 1.5 mln

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :