Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2010-03-10 | Ostatnia aktualizacja: 2010-03-10
Laboratorium GIJHARS w Gdyni ma akredytację na badania kawy
Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Gdyni jest jedynym w Polsce laboratorium, które wdrożyło i uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie oznaczania zawartości cukrów prostych: glukozy, fruktozy i ksylozy w kawach rozpuszczalnych. Jest to metoda pozwalająca na wykrywanie zafałszowania kawy rozpuszczalnej tanią kawą zbożową.
Laboratorium GIJHARS w Gdyni opracowało własne procedury badawcze oraz wdrożyło znormalizowane metody badawcze pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne. Zafałszowania w kawie naturalnej mielonej potwierdzane są nowatorską metodą mikroskopową, umożliwiającą wykrywanie upalonych surogatów między innymi jęczmienia, owsa, żyta, pszenicy, buraka czerwonego, buraka cukrowego oraz cykorii. Fałszowanie kawy w znacznym stopniu obniża jej walory smakowe i zapachowe.
Laboratorium GIJHARS w Gdyni opracowało własne procedury badawcze oraz wdrożyło znormalizowane metody badawcze pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne. Zafałszowania w kawie naturalnej mielonej potwierdzane są nowatorską metodą mikroskopową, umożliwiającą wykrywanie upalonych surogatów między innymi jęczmienia, owsa, żyta, pszenicy, buraka czerwonego, buraka cukrowego oraz cykorii. Fałszowanie kawy w znacznym stopniu obniża jej walory smakowe i zapachowe.
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- ijhar-s.gov.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak wybrać dobrze wyposażenie i meble laboratoryjne?
Wybór odpowiednich mebli laboratoryjnych to kluczowy krok w zapewnieniu bezpieczeństwa, ergonomii i funkcjonalności przestrzeni badawczej. Od...
-
Czysta waga w 8 krokach
Czysta waga to pierwszy krok ku bezpiecznemu i dokładnemu ważeniu, a zarazem najważniejsze działanie przyczyniające się do wydłużenia okresu...
-
-
-
-