Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2011-06-22 | Ostatnia aktualizacja: 2011-06-22
Kalorymetryczny analizator glukozy
Kalorymetryczny analizator glukozy
Kalorymetryczny analizator jest w stanie wykryć niewielki ilości ciepła wydzielające się podczas reakcji biochemicznej. Dotychczas tego typu analizatory były zbyt skomplikowane, pomiary wykonywane za ich pomocą miały niską wiarygodność oraz ich delikatna budowa nie pozwalała na ich praktyczne zastosowanie.
Zasada działania analizatora zbudowanego przez naukowców z Uniwersytetu Pennsylwania polega na pomiarze ciepła zachodzącego pomiędzy glukozą a enzymem umieszczonym w wymiennej komorze pomiarowej, do której przyłożony jest kwarcowy rezonator, który ulega wibracjom wywołanym przez wydzielające się ciepło reakcji. Ciepło przekazywane jest drogą promieniowania i przewodnictwa. Dzięki temu, że detektor jest oddzielony od środowiska reakcji metalową płytką nie ulega on podczas pomiaru zabrudzeniu reagentami, a co za tym idzie utrzymuje on w dłuższym okresie czasu powtarzalność wyników.
Do testów analizatora użyto immobilizowanego enzymu dehydrogenazy glukozy. Podczas pomiarów do komory wprowadzono glukozę, a następnie zmierzono ciepło reakcji. Okazało się, że analizator jest w stanie wykryć glukozę w ilości 10µM. Ponadto nowy analizator przetestowano w zakresie badania zawartości mocznika oraz poziomu rozpadu komórek raka trzustki – poprzez pomiar ciepła wydzielanego w reakcji z niszczącymi te komórki jonoforami wapnia. Testy te świadczą o dużej elastyczności nowego analizatora, pozwalającej na jego szerokie wykorzystanie.
Więcej informacji w artykule „Monitoring biochemical reactions using Y-cut quartz thermal sensors” zamieszczonym w czasopiśmie „Analyst”
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- rsc.org
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Do czego służy wagosuszarka?
Człowiek rozumie, że termometr mierzy temperaturę czy ciśnienie – ciśnieniomierz. Ale czy wiemy, do czego służy urządzenie nazywane...
-
Czujnik specjalny do wiarygodnych pomiarów pH sera
Pomiar pH sera przy pomocy tradycyjnych czujników posiadających ceramiczne złącze może być kłopotliwy. Ser ma stałą konsystencję oraz zawiera...