
Jak donoszą wyniki nowych badań, charakterystyczne różnice w smaku i zapachu win z konkretnych regionów świata mają związek z niewielkimi różnicami w genomie znajdujących się w winie drożdży.
Badając 6 subpopulacji drożdży znajdujących się w różnych uprawach winorośli w Nowej Zelandii naukowcy University of Lincoln odkryli, że genetycznie różniące się bakterie, mają większy wpływ na smak wina niż różnice w położeniu geograficznym upraw. Dotychczas uważano, że za ów odmienność odpowiada w dużym stopniu klimat i gleba. Zespół naukowy badał jak genetyczne różnice w populacji głównego gatunku drożdży stosowanego w procesie fermentacji podczas produkcji wina - Saccharomyces cerevisiae - wpływa na smak i aromat wina. Okazało się, że bezpośrednio za smak i zapach wina odpowiada stężenie 37 związków biorących udział w procesie fermentacji.. Wyniki opublikowanych w Scientific Reports badań wykazały, że 29 z tych związków znacznie różni się od siebie w zależności od tego z jakiej populacji drożdży pochodzą.
Naukowcy uważają, że ich odkrycie będzie przydatne w przyszłych badaniach nad zrównoważonym rolnictwem. Ponadto, sugerują oni konieczność dalszych badań w celu identyfikacji gatunków grzybów i bakterii, które mogą przyczynić się do różnic w smaku regionalnych win. Dzięki lepszemu zrozumieniu mechanizmów odpowiedzialnych za różnice w smaku win, sektor spożywczy może rozwijać systemy służące lepszej kontroli jakości i przyczynić się do zachowania tożsamości regionalnej produktów winiarskich.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- labenews.co.uk

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Czy istnieje recepta na innowacyjny produkt?
W nowoczesnych ośrodkach naukowych i badawczych nieustannie powstają innowacyjne technologie, które mogą dużo zmienić w wielu branżach...
-