
Każdego roku miliardy dolarów jest marnotrawionych w wyniku psucia się owoców, warzyw oraz kwiatów ciętych. Winowajcą tego niekorzystnego procesu jest etylen – bezbarwny gaz, regulujący wzrost rozwój roślin. Etylen z jednej strony umożliwia dojrzewanie zielonych owoców, a z drugiej wpływa także na ich psucie się.
W ramach międzynarodowego projektu Nicolas Kelner i jego współpracownicy z American Chemical Society przeanalizowali prawie 300 opublikowanych badań na temat technologii oraz metod kontroli i usuwania etylenu. Na podstawie przeprowadzonej analizy naukowcy doszli do wniosku, że najlepszym sposobem walki z niechcianymi efektami działania etylenu jest fotokataliza. Proces fotokatalizy polegający na przyspieszeniu reakcji pod wpływem światła, umożliwia usunięcie etylenu poprzez przekształcenie go w dwutlenek węgla i wodę. Co istotne metoda ta jest możliwa do stosowania na całym świecie i zapewnia korzyści ekonomiczne poprzez zmniejszenie strat w żywności.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- eurekalert.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.plPrzepisy BHP obowiązują zarówno pracodawcę, jak i i jego pracowników niezależnie od branży, czy zajmowanych stanowisk. Jak wygląda to w...
-
Optymalizacja procesów energetycznych w przemyśle. Czy to dobre rozwiązanie?
Energia jest jednym z najbardziej znaczących kosztów każdej firmy produkcyjnej. Część z nich nadal uczy się nią zarządzać. Tymczasem to ostatni...
-
-
-