Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-05-20  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-05-20
Fotokataliza sposobem na przedłużenie trwałości owoców
Fotokataliza sposobem na przedłużenie trwałości owoców

Każdego roku miliardy dolarów jest marnotrawionych w wyniku psucia się owoców, warzyw oraz kwiatów ciętych. Winowajcą tego niekorzystnego procesu jest etylen – bezbarwny gaz, regulujący wzrost rozwój roślin. Etylen z jednej strony umożliwia dojrzewanie zielonych owoców, a z drugiej wpływa także na ich psucie się.

W ramach międzynarodowego projektu Nicolas Kelner i jego współpracownicy z American Chemical Society przeanalizowali prawie 300 opublikowanych badań na temat technologii oraz metod kontroli i usuwania etylenu. Na podstawie przeprowadzonej analizy naukowcy doszli do wniosku, że najlepszym sposobem walki z niechcianymi efektami działania etylenu jest fotokataliza. Proces fotokatalizy polegający na przyspieszeniu reakcji pod wpływem światła, umożliwia usunięcie etylenu poprzez przekształcenie go w dwutlenek węgla i wodę. Co istotne metoda ta jest możliwa do stosowania na całym świecie i zapewnia korzyści ekonomiczne poprzez zmniejszenie strat w żywności.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
eurekalert.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także