
W Japonii opracowano szybką i wydajną metodę analizy 14 najbardziej popularnych patogenów obecnych w żywności, opartą na elektrochemicznych czipach DNA. Metoda ta znajdzie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
Konwencjonalne metody badań patogenów obecnych w żywności oparte są na hodowli kultur bakteryjnych, a proces ten jest czasochłonny. Istnieje duże zapotrzebowanie na alternatywne metody testowania patogenów, które byłyby łatwe w zastosowaniu, szybkie i obejmujące jak największą liczbę wykrywanych czynników chorobotwórczych.
Firma Toshiba Ltd i Instytut Zdrowia Publicznego Miasta Kawasaki opracowały technologię skróconej, szybkiej analizy DNA, służącej do wykrywania 14 najbardziej powszechnych patogenów pochodzących z żywności. Jest ona oparta na specjalnych elektrochemicznych czipach DNA, które od analityka wymagają jedynie wstrzyknięcia próbki DNA. Czas analizy mieści się w 90 minutach, podczas gdy konwencjonalne metody wymagają 4-5 dni.
Przykłady patogenów wykrywane czipem DNA:
- Enterohemorrhagic Escherichia coli
- Salmonella
- Campylobacter
- Vibrio parahaemolyticus
- Shigella
- Staphylococcus aureus
- Enterotoxigenic Escherichia coli
- Enteroaggregative Escherichia coli
- Enteropathogenic Escherichia coli
- Clostridium perfringens
- Bacillus cereus
- Yersinia
- Listeria
- Vibrio cholerae
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- king-skyfront.jp

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Metrologia w służbie logistyki
Dr inż. Bogusław Herod W wielu działaniach logistycznych istnieje konieczność transportu, magazynowania, a następnie dystrybucji towarów...
-
Jakie standardy ubioru obowiązują w środowisku laboratoryjnym?
Środowisko laboratoryjne wymaga zachowania absolutnie topowych standardów bezpieczeństwa i wysokiej higieny pracy. Jednym z najważniejszych...
-
-
-