Powrót do listy wiadomości Dodano: 2015-05-12  |  Ostatnia aktualizacja: 2015-05-12
Czip DNA do analizy 14 patogenów
Czip DNA do analizy 14 patogenów

W Japonii opracowano szybką i wydajną metodę analizy 14 najbardziej popularnych patogenów obecnych w żywności, opartą na elektrochemicznych czipach DNA. Metoda ta znajdzie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

Konwencjonalne metody badań patogenów obecnych w żywności oparte są na hodowli kultur bakteryjnych, a proces ten jest czasochłonny. Istnieje duże zapotrzebowanie na alternatywne metody testowania patogenów, które byłyby łatwe w zastosowaniu, szybkie i obejmujące jak największą liczbę wykrywanych czynników chorobotwórczych.

Firma Toshiba Ltd i Instytut Zdrowia Publicznego Miasta Kawasaki opracowały technologię skróconej, szybkiej analizy DNA, służącej do wykrywania 14 najbardziej powszechnych patogenów pochodzących z żywności. Jest ona oparta na specjalnych elektrochemicznych czipach DNA, które od analityka wymagają jedynie wstrzyknięcia próbki DNA. Czas analizy mieści się w 90 minutach, podczas gdy konwencjonalne metody wymagają 4-5 dni.

Przykłady patogenów wykrywane czipem DNA:

  • Enterohemorrhagic Escherichia coli
  • Salmonella
  • Campylobacter
  • Vibrio parahaemolyticus
  • Shigella
  • Staphylococcus aureus
  • Enterotoxigenic Escherichia coli
  • Enteroaggregative Escherichia coli
  • Enteropathogenic Escherichia coli
  • Clostridium perfringens
  • Bacillus cereus
  • Yersinia
  • Listeria
  • Vibrio cholerae

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
king-skyfront.jp
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także