Naukowcy z USA opracowali metodę selektywnego wydzielania i odzyskiwania złota, również ze stopów, przy użyciu cukru otrzymanego ze skrobi kukurydzianej. Metoda może być konkurencyjna wobec konwencjonalnych procesów z użyciem cyjanków, które powodują zanieczyszczenie środowiska.
Fraser Stoddart wraz ze współpracownikami z Northwestern University w Evanston, Illiois, użyli zamiast toksycznych reagentów alfa-cyklodektryny, polisacharydu obecnego w skrobi kukurydzianej, która zmieszana z bromkiem złota szybko wytrąca się z wodnego roztworu. Następnie za pomocą reduktora takiego jak metadisiarczek sodu otrzymano złoto w czystej postaci.
Metoda została odkryta przez przypadek, gdy Zhichang Liu z zespołu Stodarta , który zmieszał roztwór alfa-cyklodekstryny z rozpuszczoną solą złota. Liu próbował stworzyć trójwymiarową strukturę zdolną do przechowywania gazów i małocząsteczkowych związków. Zamiast tego utworzyły się struktury o kształcie igły. Krystalografia rentgenowska wykazała, że igły są zbudowane z ok. 4000 nanowłókien złączonych ze sobą oddziaływaniami supramolekularnymi. W dalszych eksperymentach udało się ustalić, że alfa-cyklodekstryna i tetrabromozłocian potasu najszybciej tworzą wspomniane igły.
(pj)
Na poniższym filmie zaprezentowano próby z różnymi związkami złota i cyklodekstrynami.
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- rsc.org
Komentarze (2)
Czytaj także
-
Systemy kontroli i obsługi cieczy metodą ciśnieniową: proste i ekonomiczne...
Choroby zakaźne są nieustannym zagrożeniem dla naszego społeczeństwa - o czym świadczy trwająca epidemia koronawirusa. Współczesne laboratoria w...
-
Przykład oceny ryzyka maszyny – praktyczny case study dla inżynierów
Teoria jest ważna, ale większość inżynierów i specjalistów BHP szuka konkretnych wzorców. Dlatego tak przydatny jest dobrze opisany przykład...
-
-
Komory klimatyczne - zasada działania i zastosowanie
www.srodowisko.pl
Redaktor xtech.pl
Redaktor
Racja.. poprawione Zasugerowaliśmy się tekstem oryginalnym z chemistryworld w którym błąd się pojawił.
mircen
Błąd redaktora: cyklodekstryny to nie są cukry proste, ale jak się w tytule pojawiły to zapachniało sensacją. No i dlatego przeczytałem tą wiadomość - inaczej pewnie nikt nie zwróciłby na nią uwagi. Dla redaktora podstawowy kurs z chemii organicznej się kłania-:).