Drewno, a zwłaszcza zawarta w nim celuloza, kojarzą się głównie z zastosowaniem w przemyśle papierniczym (tworzy się z niej masę papierową) czy odzieżowym (przykładowo składnik wiskozy). Jednak według badaczy z Politechniki Wirginii może ona w niedługim czasie znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i stanowić sposób na rozwiązanie problemu głodu na świecie.
Celuloza to rodzaj złożonego cukru. Zawiera ona w sobie krochmal – zawierający glukozę i występujący naturalnie w ziemniakach, ryżu czy pieczywie. Właśnie po niego sięgnęli naukowcy z Politechniki Wirginii, zastanawiając się nad sposobem przekształcenia celulozy w artykuł nadający się do spożycia przez człowieka. Do tego procesu potrzebne jest zastosowanie odpowiednich enzymów, ale wydaje się to być grą wartą świeczki. Jak ocenia profesor Percival Zhang, który kieruje zespołem naukowców zajmujących się tą problematyką, współcześnie pozyskuje się około 100 miliardów celulozy rocznie. Z tego można by wytworzyć 4,5 miliarda ton krochmalu, czyli dwa razy więcej niż roczna światowa produkcja wszelkiego rodzaju zbóż. Na razie ta technologia jest nieopłacalna, ale za kilkanaście, kilkadziesiąt lat to się zmieni, a nawet ten sposób produkcji stanie się koniecznością. Zwłaszcza, jeśli populacja ludzka osiągnie 9 miliardów.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- rp.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Bezinwazyjne monitorowanie cukrzycy. Projekt, który może znacznie zmienić...
Osoby chorujące na cukrzycę na co dzień muszą mierzyć się nie tylko z licznymi dolegliwościami czy ryzykiem powikłań wynikających z tego...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
Woda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-