Powrót do listy wiadomości Dodano: 2013-04-22  |  Ostatnia aktualizacja: 2013-04-22
Celuloza podstawą diety?

Drewno, a zwłaszcza zawarta w nim celuloza, kojarzą się głównie z zastosowaniem w przemyśle papierniczym (tworzy się z niej masę papierową) czy odzieżowym (przykładowo składnik wiskozy). Jednak według badaczy z Politechniki Wirginii może ona w niedługim czasie znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i stanowić sposób na rozwiązanie problemu głodu na świecie.

Celuloza to rodzaj złożonego cukru. Zawiera ona w sobie krochmal – zawierający glukozę i występujący naturalnie w ziemniakach, ryżu czy pieczywie. Właśnie po niego sięgnęli naukowcy z Politechniki Wirginii, zastanawiając się nad sposobem przekształcenia celulozy w artykuł nadający się do spożycia przez człowieka. Do tego procesu potrzebne jest zastosowanie odpowiednich enzymów, ale wydaje się to być grą wartą świeczki. Jak ocenia profesor Percival Zhang, który kieruje zespołem naukowców zajmujących się tą problematyką, współcześnie pozyskuje się około 100 miliardów celulozy rocznie. Z tego można by wytworzyć 4,5 miliarda ton krochmalu, czyli dwa razy więcej niż roczna światowa produkcja wszelkiego rodzaju zbóż. Na razie ta technologia jest nieopłacalna, ale za kilkanaście, kilkadziesiąt lat to się zmieni, a nawet ten sposób produkcji stanie się koniecznością. Zwłaszcza, jeśli populacja ludzka osiągnie 9 miliardów.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
rp.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :