Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-09-28  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-10-08
Badanie zawartości metali w mące za pomocą ICP-MS
sxc.hu
sxc.hu

W czasopiśmie „International Journal of Food Science & Technology" ukazał się artykuł na temat analiz wielopierwiastkowych pszenicy wykonanych techniką ICP-MS. Metoda pozwala na równoczesną analizę aż 18 pierwiastków. Wykonane badania pokazały różnice w zawartości metali w pszenicy produkowanej przemysłowo (konwencjonalnie) i tej pochodzącej z naturalnych upraw.

Zaprezentowana metoda oparta na ICP-MS cechuje się prostotą i odpowiednią dokładnością badania zawartości 18 pierwiastków w mące produktach zawierających pszenicę. W badaniach wielopierwiastkowych stosuje się również takie metody analityczne jak płomieniowa spektroskopia atomowa (FAAS lub GFAAS) lub atomowa spektrometria emisyjna z wzbudzaniem plazmowym (ICP-AES). W porównaniu do spektrometrii płomieniowej ICP-MS jest szybszą i mniej wymagającą metodą, natomiast w przypadku ICP-AES wykazuje dostateczną czułość przy badaniu próbek o bardzo niskiej zawartości metali. Z kolei przy wielopierwiastkowej analizie ICP-MS dochodzi do wieloatomowych interferencji wynikającej z wielu kombinacji oddziaływania z atomami argonu.

Wyniki badań ICP-MS pokazały, że zarówno mąka pochodząca z upraw z użyciem środków chemicznych i nowoczesnego rolnictwa, jak i ta pochodząca z upraw naturalnych, mieści się w bezpiecznym dla zdrowia limicie zawartości metali ciężkich. Duże różnice zauważono w przypadku zawartości arsenu, kadmu, żelaza, magnezu, molibdenu, niklu i wanadu. W przypadku metali toksycznych (glin, arsen, kadm i ołów) większe ich stężenie było w konwencjonalnej mące.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
spectroscopynow.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także