
W czasopiśmie „International Journal of Food Science & Technology" ukazał się artykuł na temat analiz wielopierwiastkowych pszenicy wykonanych techniką ICP-MS. Metoda pozwala na równoczesną analizę aż 18 pierwiastków. Wykonane badania pokazały różnice w zawartości metali w pszenicy produkowanej przemysłowo (konwencjonalnie) i tej pochodzącej z naturalnych upraw.
Zaprezentowana metoda oparta na ICP-MS cechuje się prostotą i odpowiednią dokładnością badania zawartości 18 pierwiastków w mące produktach zawierających pszenicę. W badaniach wielopierwiastkowych stosuje się również takie metody analityczne jak płomieniowa spektroskopia atomowa (FAAS lub GFAAS) lub atomowa spektrometria emisyjna z wzbudzaniem plazmowym (ICP-AES). W porównaniu do spektrometrii płomieniowej ICP-MS jest szybszą i mniej wymagającą metodą, natomiast w przypadku ICP-AES wykazuje dostateczną czułość przy badaniu próbek o bardzo niskiej zawartości metali. Z kolei przy wielopierwiastkowej analizie ICP-MS dochodzi do wieloatomowych interferencji wynikającej z wielu kombinacji oddziaływania z atomami argonu.
Wyniki badań ICP-MS pokazały, że zarówno mąka pochodząca z upraw z użyciem środków chemicznych i nowoczesnego rolnictwa, jak i ta pochodząca z upraw naturalnych, mieści się w bezpiecznym dla zdrowia limicie zawartości metali ciężkich. Duże różnice zauważono w przypadku zawartości arsenu, kadmu, żelaza, magnezu, molibdenu, niklu i wanadu. W przypadku metali toksycznych (glin, arsen, kadm i ołów) większe ich stężenie było w konwencjonalnej mące.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- spectroscopynow.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Maszyny do przemysłu – walcarki i szlifierki
Nowoczesny przemysł nie mógłby funkcjonować bez zaawansowanych maszyn precyzyjnych, które odpowiadają za kształtowanie, wykańczanie i obróbkę...
-
Rozwój leków: kluczowa rola chromatografii jonowej w opracowywaniu nowych...
W procesie opracowywania nowych leków każda technologia analityczna odgrywa istotną rolę w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa produktu....
-
-
-
-