Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2024-02-20
Od pola do stołu - kto dba o bezpieczeństwo Twojej żywności?

     Śmiertelne zatrucie zakupionym pokarmem brzmi jak abstrakcja? Nic dziwnego. Od procedur, które skutecznie zapewniają bezpieczeństwo żywności zdarzały się jednak wyjątki. Znajdziemy ich co najmniej kilka w ostatnich dekadach. Lata 1981-1982 okazały się tragiczne dla Hiszpan. Na wskutek zaniedbań odpowiednich organów, około 300 osób zmarło wskutek spożycia oleju rzepakowego skażonego olejem przemysłowym. Tak podaje oficjalna wersja, ponieważ przyczyna przewlekłych chorób 20 000 osób wciąż pozostaje niejasna. Odmiennym przykładem są Chiny, gdzie pokazowo rozprawiono się z „terrorystami żywności". W 2008 firma Sanlu dodawała do mleka melaminę, aby zwiększyć ilość białka. To substancja stosowana w budownictwie, po spożyciu prowadząca do niewydolności nerek. Bestialski proceder doprowadził do choroby 300 000 dzieci, a co najmniej 6 zmarło. Decydentów spotkała kara dożywocia lub śmierci. Przytoczone historie wystarczą, aby podkreślić wagę prawidłowej kontroli żywności. Dlatego czas wrócić na nasze podwórko.


Kto i jak odpowiada za bezpieczeństwo żywności w Polsce? Przedsięwzięcie zaczyna się w Brukseli. W ramach Europejskiej koncepcji „od pola do stołu" to producenci odpowiadają za bezpieczeństwo swoich produktów. Stanowi ono priorytet, jednak strategia ma również na celu zmniejszenie ilości stosowanych pestycydów czy ograniczenia marnowania jedzenia. Gdy produkt opuszcza farmę, trafia do Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Ich rolą jest audyt dotyczący dopuszczalności do obrotu. Na opisanym szczeblu funkcjonuje także Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych odpowiadająca za sposób tudzież jakość dystrybucji produktów. Wymienione organy stanowią UKŻ – Urzędową kontrolę żywności. Posiadają one prawo kontroli i nadzoru, a w przypadku wykrycia nieprawidłowości – do sankcji oraz kar pieniężnych dla producentów. Mogą skutkować grzywną do 10% przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary bądź sankcje ograniczające lub zakazujące funkcjonowanie producenta. Inspekcje podlegają aż 3 różnym działom administracji państwowej (Ministerstwo Zdrowia, Rolnictwa i Rozwoju Wsi, UOKiK). Z powodu krzyżowania się ich działań, wielu przedsiębiorców skarży się na złą organizację inspekcji a także brak przejrzystości. W ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności (RASFF), incydenty oszustwa lub potencjalnego zatrucia podawane są do wiadomości publicznej.


Co jeszcze stanowi kluczowy aspekt bezpieczeństwa żywności? Laboratorium. Miejsce, w którym nic nie uniknie testowania przed trafieniem na sklepową półkę. Uzyskanie wiarygodnych wyników badań zapewni laboratorium akredytowane, wyposażone w wyspecjalizowany sprzęt i wzorce analityczne. Równie istotne są odpowiednie dokumenty. Producent zobowiązany jest do przestrzegania normy systemu zarządzania jakością ISO 17025. Z kolei obowiązująca norma ISO 17034 narzuca potwierdzenie testowanego materiału z wzorcem (NMI). To zrozumienie wymienionych technik gwarantuje nam bezpieczeństwo.


Od lat dostarczamy meble oraz dygestoria do laboratoriów. Współpracowaliśmy między innymi z WSSE Warszawa, WIW Wrocław, PIORIN, IOŚ, PSSE Włocławek, PIW Katowice. Można rzec, że część spożywanej przez Polaków żywności była kontrolowana na meblach i urządzeniach firmy POLFLEX. Ty również możesz poznać je bliżej. Jeśli planujesz powołać do życia laboratorium, przychodzimy z pomocą. POLFLEX to rodzinne przedsiębiorstwo z prawie 30 letnim doświadczeniem. Naszą dewizą jest trwałość, jakość wykonania oraz wsparcie klientów w dokonywaniu optymalnych wyborów. Skontaktuj się z nami pod adresem polflex@polflex.pl lub zadzwoń: 56 654 45 25

Zapraszamy na naszą stronę!
https://polflex.pl/

Autor:
Maksymilian Lenz
Źródło:
POLFLEX, informacje ze stron rządowych oraz materiały prasowe
Dodał:
POLFLEX Sp. z o.o.

Czytaj także