Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-12-03  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-12-03
Zanalizowano skład owocu o najbardziej nieprzyjemnym zapachu
Zanalizowano skład owocu o najbardziej nieprzyjemnym zapachu

Naukowcy zanalizowali skład owocu o nazwie durian, uznawanego za owoc o najbardziej nieprzyjemnym zapachu. Wyniki zamieszczono w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Durian rośnie w południowowschodniej Azji. Pomimo nieprzyjemnego zapachu, może być jedzony na świeżo lub jako składnik ciastek, lodów i innych słodyczy. Część ludzi bardzo nie lubi jego zapachu, do tego stopnia, że w niektórych hotelach zabronione jest wnoszenie durianu. Z kolei smak owocu porównywany określany jest jako mieszanina smażonego czosnku czy cebuli, śmietankowego sera i migdałów.

Dotychczasowe badania ujawniły w owocach durianu 200 substancji lotnych. Nie rozpoznano jednak, które z tych substancji odpowiadają za charakterystyczny zapach owocu. Dopiero ostatnie analizy potwierdziły, że za zapach tego owocu odpowiada 41 substancji, z których aż 24 nie było rozpoznanych w poprzednich badaniach. Większość z nich powiązano ze słodkim owocowym, siarkowym i cebulowym zapachem. Substancje o zapachu cebulowym należą do grupy cząsteczek chemicznych dotychczas nie spotykanych w żywności. Ponadto 4 ze zanalizowanych substancji nie było w ogóle znanych nauce.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
acs.org
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także