
Naukowcy zanalizowali skład owocu o nazwie durian, uznawanego za owoc o najbardziej nieprzyjemnym zapachu. Wyniki zamieszczono w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Durian rośnie w południowowschodniej Azji. Pomimo nieprzyjemnego zapachu, może być jedzony na świeżo lub jako składnik ciastek, lodów i innych słodyczy. Część ludzi bardzo nie lubi jego zapachu, do tego stopnia, że w niektórych hotelach zabronione jest wnoszenie durianu. Z kolei smak owocu porównywany określany jest jako mieszanina smażonego czosnku czy cebuli, śmietankowego sera i migdałów.
Dotychczasowe badania ujawniły w owocach durianu 200 substancji lotnych. Nie rozpoznano jednak, które z tych substancji odpowiadają za charakterystyczny zapach owocu. Dopiero ostatnie analizy potwierdziły, że za zapach tego owocu odpowiada 41 substancji, z których aż 24 nie było rozpoznanych w poprzednich badaniach. Większość z nich powiązano ze słodkim owocowym, siarkowym i cebulowym zapachem. Substancje o zapachu cebulowym należą do grupy cząsteczek chemicznych dotychczas nie spotykanych w żywności. Ponadto 4 ze zanalizowanych substancji nie było w ogóle znanych nauce.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- acs.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Nowe wagi kontrolne CM33 i CM35 Washdown METTLER TOLEDO
Mettler-Toledo Product Inspection wprowadza na rynek nową serię zaawansowanych i umożliwiających czyszczenie wodą pod ciśnieniem systemów kontroli...
-
Wiertła z certyfikatem jakości – co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz pracę?
Bezpieczeństwo, precyzja i trwałość – w stomatologii nie ma miejsca na kompromisy. Szczególnie gdy mowa o wiertłach, które codziennie wykonują...
-
-
-
-
-