Okazuje się, że żywność może być uzyskiwana nie tylko z roślin uprawnych. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wirginia Tech, którym udało się przekształcić celulozę w inny cukier – skrobię. Daje to duże możliwości, szczególnie w kontekście światowego zapotrzebowania na żywność.
"Celuloza i skrobia mają ten sam wzór chemiczny ", wyjaśnia kierownik zespołu profesor Percival Zhang. Różnica tkwi w innym rodzaju wiązań chemicznych. Skrobia składająca się z amylazy i rozgałęzionej amylopektyny posiadających odpowiednio wiązania α-1,4-glikozydydowe i α-1,6-glikozydydowe. Celuloza posiada β-1, glikozydowe o innej konfiguracji niż w przypadku skrobi. Pomysł naukowców polegał na użyciu enzymów rozrywających wiązania w celulozie, dzięki czemu otrzymano konfigurację skrobi.
Celuloza jest polisacharydem liniowym, który pełni role materiału wzmacniającego ściany komórek roślinnych, jest to najczęściej występujący cukier na ziemi. Badacze sugerują, że celuloza może zastąpić uprawy prowadzone tradycyjnie na cennych glebach.. Zespół Zhanga otrzymał z celulozy, amyloze a więc wielocukier będący składnikiem skrobi, który jest odporny na trawienie i jest cennym źródłem błonnika.
Przedstawiony sposób pozyskiwania skrobi umożliwia ponadto wykorzystywanie tych części roślin, które normalnie nie są wykorzystywane (np. łodygi, liście i łuski z kukurydzy). Co równie istotne metodę biotransformacji celulozy do skrobi można dostosować do wymagań produkcji masowej. Jest ona przyjazna środowisku i nie wymaga specjalistycznego sprzętu.
Dokonane odkrycie może być z powodzeniem wykorzystywane także w dziedzinach niezwiązanych z żywnością np. do produkcji biodegradowalnych opakowań.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- labnews.co.uk

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Nowoczesne materiały dla energooszczędnych konstrukcji: rola kompozytów
Izolacja termiczna stanowi kluczowy element w kształtowaniu efektywności energetycznej budynków, a zastosowanie kompozytów jako materiałów...
-
Jak profesjonalne badania marketingowe weryfikują potencjał innowacji...
Historia technologii pełna jest genialnych wynalazków, które nigdy nie zdobyły rynku. Od przełomowych, ale zbyt skomplikowanych gadżetów, po...
-
-
-